Radiće se četiri meseca duže do penzije

Od 1. januara ove godine zaposleni u Srbiji će u skladu sa Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju morati da rade četiri meseca duže da bi stekli pravo na penziju. Tako će, kako kažu u Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje, žene morati da imaju 35 godina i osam meseci staža osiguranja i najmanje 53 godine i osam meseci života, dok kod muškaraca i dalje važe 40 godina staža osiguranja i najmanje 54 godine i četiri meseca života.

Kako naglašavaju u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike do 2023. godine postepeno će se menjati uslovi za penzionisanje u pogledu godina života i godina staža, ali način obračuna iznosa penzije ostaće isti.

- Građanima koji su nameravali da se penzionišu po propisima koji važe za 2013. godinu, radni odnos morao je da prestane najkasnije 30. decembra - kažu u Ministarstvu. - Zahtev za penziju trebalo je podneti do 31. decembra, što su osiguranici mogli i poštom, kao i preporučenim pošiljkama.

Povećanje starosne granice za odlazak u penziju u Srbiji je već godinama osetljivo pitanje. Mnogi smatraju da bi trebalo uzeti u obzir i činjenicu da je životni vek u našoj zemlji kraći nego u evropskim državama. Naime, muškarci u Srbiji u proseku žive 71,6, a žene 76,8 godina, dok je u razvijenim zemljama ta granica viša od 80 godina. U većini evropskih zemalja je razvijenija i oblast bezbednosti na radu.

- Reforma penzijskog sistema je kompleksno ekonomsko pitanje - kažu u Ministarstvu. - Trebalo bi mu pristupiti ozbiljno i ne treba donositi brzoplete odluke. Prosečan životni vek kod nas kraći je nego građana u razvijenim zapadnim zemljama. Kasnije penzionisanje može da ima i pozitivne strane, a tome u prilog ide i činjenica da veliki broj ljudi radi i posle penzionisanja.
RADILI I 31. DECEMBRASVE filijale Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje radile su puno radno vreme i 31. decembra 2013. godine, kako bi se omogućilo osiguranicima koji ispunjavaju uslov za penziju po važećem zakonu za prethodnu godinu da blagovremeno podnesu zahtev

Strasti među budućim penzionerima, međutim, uzburkao je najviše predlog MMF koji se odnosi na izjednačavanje starosne granice za odlazak u penziju žena i muškaraca - na 65 godina, iako je za dame u Srbiji sadašnji limit na 60. godini. To bi, smatraju predlagači, dovelo do najveće uštede. Ovih dana mogu se čuti i informacije da su se naši nadležni organi i MMF ipak „našli“ na 63 godine.

- Predlog reforme penzijskog sistema MMF predviđa i uvođenje penala za prevremeni odlazak u penziju - ističu u ministartvu.

- Za svaku godinu ranijeg odlaska u penziju iznos u koverti bi se umanjivao za šest odsto. Kasniji odlazak bi, sa druge strane, za svaku godinu „viška“ donosio povećanje, ali nije precizirano koliko.

UŠTEDA
Prema podacima Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, nivo uštede na osnovu reformisanog Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju u 2013. bio je nešto viši od tri milijarde dinara, dok se za 2014. očekuje da budžet posle stezanja kaiša bude „bolji“ za pet milijarde dinara.

Izvor: Večernje Novosti

Pogledajte još