Koje namirnice pomažu našoj koži tokom zime- Činjenice koje možda niste znali

Budući da ćemo narednih par nedelja biti u zatvorenim i često zadimljenim prostorijama sa izrazito suvim vazduhom, ovi saveti mogu biti više nego korisni. Saveti koji slede takođe najavljuju i blog Dr Kozarev, koji je trenutno u pripremi, a koji će se za vas izdvajati aktuelne i proverene informacija iz sveta dermatologije, plastične hirurgije, estetske dermatologije, alergologije I nutricionistickih saveta.

1. Hidratacija, hidratacija, hidratacija
Neophodna je. Dovoljnim količinama tečnosti tokom zime smatraju se 2 do 3 litre vode. Pored vode, trebalo bi piti i bilne čajeve, naročito zeleni i crni. Grejanje pojačano isušuje kožu, tako da uobičajena hidratacija nije dovoljna.

2. Omega 3 i omega 6
Ovih masnih kiselina o čijoj vrednosti često slušamo ima najviše u ribi, maslinovom ulju i jezgrastom voću. Riba, a naročito losos i skuša, se savetuje tri puta nedeljno.

3. Antocijanid, veliki saveznik kolagena
Crveno voće poput borovnice, ribizle, crnog grožđa pomažu da koža sadrži antocijanid, pigment koji jača vlakna kolagena i tako usporava nastanak bora.

4. Vitamin D
Za zdravlje kože je veoma važan vitamin D, koji koža gubi zimi a dobija ga prvenstveno izlaganjem suncu. Vitamina D ima dovoljno u masnoj ribi, džigerici, žumancima, šumskim pečurkama. Dnevno treba uzimati bar jednu od ovih namirnica.

5. Žuto i narandžasto voće i povrće
Vitamini A, C, E takođe su neophodni da bi koža bila lepa i tokom zime. Zatko hrana treba da obiluje žitaricama celog zrna, kao i žutim i narandžastim voćem i povrćem a to su: šargarepa, mango, paprika, citrusi, kivi. Preporučljivo je konzumirati ih bar dva puta dnevno, kao i zeleno povrće (kelj i brokoli).

Da li ste primetili da se uglavnom ove namirnice koriste za vreme posta? Upravo te namirnice, posebno one velike nutritivne vrednosti odmaraju celokupan digestivni trakt i ujedno eliminišu štetne materije iz organizma. Smanjuje se opterećenje krvnih sudova i organizam se bolje snabdeva kiseonikom. Za vreme zimskih meseci treba iznegavati i jake sapune (treba koristiti blage i neutralne), dugotrajno kupanje tolijom vodom jer sve to utiče na gubitak vlage iz kože.

Podsećamo i na prazničnu akciju Dr Kozarev, uz dve kupljene Atopoderm hranljive kreme na bazi hladno ceđenog ulja noćurka, susamovog, maslinovog, bademovog i ulja koštica grožđa,dobijate jedan Pantenol balzam gratis!

Preparate Dr Kozarev možete naručiti na www.dermatolog.co.rs
poručiti na telefone: 022 639 303 i 063/455-335 Ili u bolje snabdevenim apotekama
Pratite nas i na fejsbuku!https://www.facebook.com/Dr.Kozarev

Pogledajte još