Nezapamćene vrućine: Australija "gori" na plus 46

Rekordna temperatura od čak 48 stepeni je zabeležena u gradu Birdsvil u pokrajini Kvinslend, a toplotni talas se polako premešta prema istoku Australije, pa su neki od najvećih gradova u toj zemlji za danas izdali upozorenja građanima da preduzmu mere zaštite od vrućine, a vatrogasci su već počeli da se bore sa šumskim požarima, preneo je Rojters.

Visoke temperature su dosad najteže pogodile unutrašnjost severozapada Australije, posebno stočare u unutrašnjosti Kvinslenda, koji drže oko 50 odsto od ukupnog broja grla u čitavoj Australiji.

"Zalihe vode brzo nestaju, a i zalihe stočne hrane su pri kraju. Ova suša se pretvara u pravu katastrofu",
izjavio je stočar i izvršni direktor udruženja stočara Kvinslenda, Čarls Burk.

Sever Australije su ovog leta zaobišle monsunske kiše, a 2013. je za čitav kontinent je bila najtoplija godina otkad je 1910. počela da se vodi evidencija, saopštio je danas australijski Meteorološki zavod.

Prosečna temperatura u Australiji je 2013. bila za 1,2 stepena viša u odnosu na dugoročni prosek od 21,8 stepeni Celzijusa, čime je premašen prethodni rekord iz 2005. godine.

Dok se Australija bori sa visokmi temperaturama, Severna Amerika ima problem sa niskim zbog kojih je otkazano više od 2.000 letova.

Izvor: Kurir

Pogledajte još