Lepe vesti: Napreduju medvedi na Tari

Ova ženka mrkog medveda, inače zaštićene vrste, od juna prošle godine nosi ogrlicu za satelitsko praćenje kretanja koje Nacionalni park Tara od 2006. godine sprovodi u saradnji sa Biološkim fakultetom u Beogradu.

Flekica je dobila ime po beloj fleki na plećki, a zahvaljujući snimcima sa kamera i takozvanih "fotozamki" postavljenih na hranilištima lovočuvari na Tari uočili su da ima dva mečeta.

"Flekica ne ide daleko, uglavnom je kod 'kuće'. Postoje podaci o njenom kretanju u proteklih godinu dana iz kojih se da zaključiti da se uglavnom kreće područjem nacionalnog parka, jer sa sobom vodi mečiće", rekao je Beti Milan Malinić rukovodilac službe lova i ribolova Nacionalnog parka Tara.

Malinić je rekao da je, za razliku od nje, ranije satelitski praćeno meče Miloje bilo izuzetno pokretljivo i znalo da sa Tare stigne na veliku udaljenost do Golije, iznad Raške, zatim da se u jesen vrati na Taru i prezimi u istočnom delu Bosne ne mareći za prepreke i bilo kakve granice.

U potrazi za hranom medvedi mogu da pređu 15-20 kilometara krećući se uglavnom noću, dodao je Malinić.

Posle "markiranja", meče Miloje je ostalo u prirodi bez ogrlice, jer je baterija u njoj trajala oko dve godine, odnosno 90 nedelja, a onda se zahvaljujući jednoj kuglici ogrlica automatski otkačila.

"Sudeći po tragovima, može se reći da su pojedini medvedi na Tari još uvek aktivni i da baš svi nisu utonuli u duboki zimski san kakvom se obično predaju kada su niže temperature i veći snegovi", rekao je Milan Malinić.

Prema njegovim rečima, u brlogu su sigurno medvedice koje očekuju mlade u martu ili aprilu iduće godine i medvedi koji su stekli dovoljno sala za zimski san.

Protekle jeseni u medveđem kraljevstvu na Tari i njegovoj okolini nije bilo "incidenata", odnosno nije zabeležena šteta koju medvedi mogu da naprave u torovima ili pčelinjacima.

Dovoljno hrane u prirodi i uredna prihrana medveda na četiri hranilišta u Nacionalnom parku Tara razlog je dobrog ponašanja ovih životinja tokom protekle jeseni, a medama na hranilištima lovočuvari ostavljaju kukuruz i klanični otpad.

Koliko trenutno ima medveda na Tari teško je proceniti, kaže za Betu Milan Malinić, ali se na osnovu tragova koje ostavljaju može reći da je u pitanju populacija između četrdeset i pedeset grla na koje se doslovno odnosi izreka "zaštićen kao tarski meda".

Zabrana lova na medvede u Srbiji na snazi je od 2002. godine, a poslednji put medved na Tari ustreljen je u lovu 1991. godine.

Izvor: B92

Pogledajte još