Kako da očistite organizam od jela i pića?

Pijte dosta vode jer će ona pomoći da brže izbacite iz tela sve toksine koji su se zadržali u organizmu. Pored vode, zeleni čaj je efikasan u borbi protiv toksina, pa popijte barem šoljicu ovog čaja dnevno.

Unos vitamina C od izuzetne je važnosti kada je reč od detoksikaciji organizma. Ovaj vitamin nalazi se, između ostalog u limunu, a stručnjaci preporučuju da dan započnete čašom sveže isceđenog limuna, razblaženog mlakom vodom, bez šećera. Ova "čudotvorna" čaša pospešiće varenje i svakako dobro uticati na jetru i ceo organizam.

Naravno, nije dovoljno da samo želimo da očistimo telo od toksina, već i da budemo fizički aktivni. Nakon nekoliko dana odmora, napravite sebi raspored i isplanirajte kada ćete da počnete da vežbate. Kako ne biste do u nedogled odlagali početak fizičkih aktivnosti, postavite sebi izazov – probajte neke nove vežbe ili sport kojim se do sada niste bavili.

Tako će vam biti zabavnije i veća je verovatnoća da fizička aktivnost neće ostati samo isplanirana na papiru. Ukoliko inače trenirate, postavljajte sebi nove izazove i ciljeve - da morate da trčite duže nego inače, da uradite više određenih vežbi nego što to inače radite... Znojenje je odličan način da iz organizma izbacite višak kalorija, ali i toksina koji su se zadržali od praznika.

Možda joga kod nas nije toliko popularna kao neki drugi vid fizičke aktivnosti, ali svakako je dobra za detoksikaciju organizma. Pored toga što će vam pomoći da se preznojite i iz svog tela eliminišete toksine, joga pomaže i da umirite svoj um, što će vam dobro doći posle sve ove praznične vreve.

Uključite zdrave namirnice u svoju ishranu. Jedite voće i povrće svakog dana, u obroke ubacite integralne žitarice – kukuruz, pirinač, raž, proso... Pokušajte da smanjite unos slatkiša ili da ih zamenite zdravijom varijantom – voćem, a ponekad na njega možete dodati i malo šlaga i uživati u voćnoj salati.

Poslužite se malim trikom – odaberite namirnicu ili neki slatkiš koji mnogo volite, a svesni ste da uopšte nije zdrav i potpuno ga izbacite sa svog jelovnika. Naravno, to nije lako, ali osim što nećete dodatno unositi toksine u svoj organizam, ovakav izazov je super prilika i da testirate svoju volju.

Izvor: mondo.rs

Pogledajte još