Pet proizvodi koji će nestati za pet godina

Obratite samo pažnju na tržište mobilnih telefona. Za samo pet godina smartfoni su napredovali neverovatnom brzinom, pa nam tada popularne Nokia deluje kao daleka prošlost.

Magazin Time sastavio je listu proizvoda koji će za 5 godina neće imati nikakvu upotrebnu vrednost:

Blu-ray/DVD plejeri

(old_image)

Internet servisi za distribuciju i emitiovanje programa kao što je Netflix u svetu su sve popularniji. O njihovoj popularnost govori posljednja dodela televizijskih nagrada Emmy u koju su uključene, po prvi put, i serije direktno snimane za Netflix.

S DVD plejerima već smo se odavno oprostili, ali isto se događa i tržištu Blu-ray diskova i plejera. Stručnjaci tvrde da je 2013. godina bila poslednja godina u kojoj je zabeležen rast.
Ukratko, ono što se dogodilo VHS-u, dogodiće se i blu-rayu.

GPS uređaji u automobilima

(old_image)

Uzmemo li u obzir podatak da je u manje od šest godina u svetu prodato 1.3 milijardi smartfona (brojke uključuju samo Android i iOS) i da svaki od tih telefona u sebi sadrži sve kvalitetnije mape i navigaciju, podatak da je prodaja GPS uređaja pala, ne bi trebalo da nas iznenadi.
Tim više jer se cena tih uređaja kreće od sedamdeset do nekoliko stotina eura.
Pametni telefoni postajaće funkcionalniji, a u budućnosti će potpuno zameniti klasičnu navigaciju.

Dial-up internet

(old_image)

U ovom trenutku tri posto Amerikanaca koristi dial-up internet, ali i to će se promeniti.
Širokopojasni internet postaje sve dostupniji, a u SAD-u trenutno je aktualan i program koji će brži internet dovesti do čak sedam miliona korisnika.
Naravno, dial-up internet za mnoge je već mrtav i pokopan.

Digitalni foto-aparati

(old_image)

Digitalni fotoaparati još su jedna žrtva pametnih telefona čije kamere iz godine u godinu postaju sve bolje.

Otkad je Apple 2010. godine predstavio svoj iPhone 4, priča o aparatima, kamerama i fotografijama zauvek je promenjena. To je navelo i ostale proizvođače da poprave kvalitet kamera, a posledica toga je osetni pad prodaje digitalnih fotoaparata.

Kvalitet fotografija se izjednačio, a u nekim slučajevima i nadmašilo kvalitet na digitalnim foto-aparatima.

Nikon, Canon i Sony osmislili su plan da u narednim godinama nastave proizvodnju foto-aparata namijenjenih zahtevnijim korisnicima i profesionalcima, a proizvođačima pametnih telefona u potpunosti prepuštaju amatere.


Ključevi za automobile

(old_image)

Jedna od najbržih i najmanje razvikanih promena koje su se poslednjih godina dogodile svakako je lagani odlazak klasičnih ključeva za automobile koje sve više zamenjuju pametni ključevi.
Naime, tehnologija otključavanja automobila razvija se u najrazličitijim i znatno kreativnijim smerovima.

Pametni telefoni i u ovom bi slučaju mogli preuzeti tržište. Sve više aplikacija za telefone koje zamjenjuju ključeve. Dobar primer je aplikacija OnStar RemoteLink koju je ponudio Chevrolet, i uz pomoć koje korisnik može otključati svoj automobil.


Time
Pogledajte još