Pijane vozače pred sud kao ubice!

To je stav Komiteta za bezbednost saobraćaja koji će uskoro pokrenuti inicijativu za izmenu krivičnih i prekršajnih odredaba u ovoj oblasti. Novi povod je petoro mrtvih za novogodišnje praznike u nesrećama koje su izazvali pijani vozači.

"Predložićemo Ministarstvu pravde, Visokom savetu sudstva i MUP-u da se izazivanje saobraćajne nesreće sa smrtnim posledicama izjednači sa klasičnim ubistvom i da zaprećena kazna, umesto dosadašnjih dve do 12 godina zatvora, bude od pet do 15"
, kaže za “Blic” Damir Okanović, predsednik Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Komitet će predložiti i da se pijani vozači, koji naprave saobraćajni prekršaj, tretiraju isto kao huligani na sportskim priredbama. To znači da posle odvođenja u policiju na trežnjenje treba da budu privedeni dežurnom prekršajnom sudiji koji će im odmah izreći kazne. Ako je vozač ranije napravio isti prekršaj, treba bez odlaganja da bude upućen na izdržavanje zatvorske kazne.

Iz zatvora u smrt

Slobodan Medić, koji je zajedno sa sinom i suprugom 31. decembra poginuo u saobraćajnoj nesreći, bio je osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina nad šestoricom Muslimana u Trnovu u BiH 1995. godine. Bio je u to vreme vođa paravojne formacije “Škorpioni”.
Kaznu je izdržavao u Kazneno-popravnom zavodu Sremska Mitrovica, a na privremenoj slobodi se našao koristeći zakonsko pravo na posetu porodici i rođacima za vreme vikenda i praznika.
"Pravo za odlazak na vikend i u vreme praznika Medić je stekao posle osam godina provedenih u zatvoru, računajući i vreme provedeno u pritvoru. U tom periodu nije napravio nijedan disciplinski prekršaj i juna ove godine je iz zatvorenog dela KPZ Sremska Mitrovica prebačen u poluotvoreni deo", kažu u Upravi za izvršenje krivičnih sancija.
Medić je uhapšen juna 2005. godine, dan pošto je u Hagu prikazan snimak ubistva šestorice Muslimana koji su napravili pripadnici “Škorpiona”. Na osnovu snimka srpsko Tužilaštvo za ratne zločine je podiglo optužnicu protiv Slobodana Medića, Pere Petraševića, Aleksandra Medića, Aleksandra Vukova i Branislava Medića.

Inicijativu Komiteta podržava i Snežana Tripković, predsednica Udruženja porodica stradalih u saobraćaju.

"Takva rešenja već postoje u zakonima Slovenije i Hrvatske i smatram da je to jedan od najefiksanijih načina da se smanji broj ovakvih tragedija. Zaista je poražavajuća sudska praksa u Srbiji da, na primer, vozači koji su oglašeni krivim za smrt četiri čoveka budu osuđeni na manje od pet godina zatvora. Prema takvoj kaznenoj politici za oduzeti ljudski život se u zatvoru ostaje prosečno godinu i dva meseca" kaže Tripković.

Prema zvaničnoj statistici, pijani vozači su krivi za sedam odsto od ukupnog broja nezgoda koje imaju smrtni ishoda.

"Iako broj nije veliki, posledice su ogromne. U takvim situacijama život obično izgubi više ljudi, a oni koji prežive, zbog teških povreda često ostaju invalidi"
, navodi Jokanović.

Najnovija žrtva pijanih vozača je Slobodan Medić (47), komandant bivše paravojne jedinice “Škorpioni”, koji je 31. decembra poginuo sa suprugom Lj.M. (45) i sinom D.M. (17), na lokalnom putu Sremska Mitrovica - Veliki Radinci, kad je u njihov automobil udario D.K. (28), vozeći pod dejstvom alkohola.

Samo dan ranije, Milorad M. (60), koji je upravljao džipom sa 1,48 promila alkohola u krvi, usmrtio je u beogradskom naselju Dedinje pešake Ivonu Krstić (30) i Danila Srdića (35).
Crne hronike zabeležile su i slučaj pogibije direktora Doma zdravlja u Beočinu, Aleksandra Ćetkovića, kog je ubio pijani vozač BMW-a 13. decembra na regionalnom putu Novi Sad-Beočin kod Ledinaca, i tom prilikom teže povredio još troje ljudi.

Još jedna tragedija pukom slučajnošću izbegnuta je na deonici novog puta Bor - Zaječar, na kojem je još jedan pijani vozač džipom udario u policijska kola i teže povredio tri policajca iz Bora.

Jokanović smatra da pojačana represija ne sme da bude jedini odgovor države na ovakve slučajeve.

"Četiri kontrole vozača u Beogradu od oktobra do kraja decembra, u kojima je učestvovalo nekoliko stotina policajaca, pokazale su sledeće: Posle prve akcije u kojoj je registrovano 311 vozača pod alkoholom, očekivalo se da se taj broj smanji. Nažalost, to se nije dogodilo, pa je pri poslednjoj kontroli 27. decembra policija zapisala imena 333 pijana vozača"
, navodi Okanović.


Blic

Pogledajte još