SRAMOTA: Srpsko zdravstvo najlošije u Evropi zbog političara i birokrata

0

Izvršni direktor istraživanja "Evropski indeks korisnika zdravstvenih usluga" Arne Bjernberg, po čijem je istraživanju Srbija opet zauzela poslednje mesto, ocenio je da je jedan od razloga to što je srpska lekarska profesija "potčinjena političarima i birokratama".

On u intervjuu za izdanje lista Politika od subote istakao da su istraživači bili šokirani saznanjem da u Srbiji postoji „iluzija da se nedostaci u stručnom rukovođenju i upravljaju mogu nadoknaditi stalnim povećanjem broja zakonskih propisa“.

Izgleda da je srpska lekarska profesija u izvesnoj meri potčinjena velikoj grupi političara i birokrata. Šta će ministarki zdravlja u zemlji sa 7,5 miliona stanovnika sedam pomoćnika“ upitao je Bjernberg.

On je objasnio da se istraživanje, odnosno analiza i upoređivanje zdravstvene zaštite u 35 evropskih zemalja obavlja još od 2004. godine i da se ono radi za potrebe Evropskog parlamenta.

Prema tom istraživanju, Srbija je 2013. i 2012. godine zauzela poslednje mesto, a neki od kriterijuma koji su posmatrani su: broj obavljenih operacije u roku od 90 dana od dijagnoze, početak terapije raka do 21 dana od dijagnoze, pregled skenera u roku od sedam dana, smrtnost beba na rođenju, smrtnost od infrakta srca, porast stope umiranja od raka.

Izvor: Beta
Foto: luthfispace.blogspot.com

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.