Evo kako da poboljšate svoje finansije u 2014. godini

Štedite u velikom stilu
Kao što svi znamo, najveći troškovi su oni koji se ponavljaju stalno, iznova i iznova. Zadajte sebi novi zadatak, pokušajte da uštedite tamo gde je najteže, na struji, vodi, telefonu...Najčešće ne razmišljamo kada koristimo iste, ali pokušajte da u novoj 2014. godini razmislite kada pozovete nekoga, da razgovarate telefonom kraće, ili da gasite svetlo u prostorijama koje ne koristite.

Iskoristite nove alate za kupovinu
Internet može da bude pravi mamac za nepotrebno trošenje novca, ali na internetu ćete naći i odlične načine da uštedite. Sada ima već nekoliko sajtova koji se bave popustima, sniženjima, pa čak i raznim kuponima koji će vam obezbediti najnižu moguću cenu za ono što je vama potrebno.

Štednja na prvom mestu
Sigurno ste do sada čuli za izreku "štedi se dok se ima“. Zato, kada dobijete novac odmah odvojte određenu sumu koja će biti donekle zaboravljena, tj. stavite taj novac na štednju, neko bi to nazvao "za crne dane“. I zaista pokušajte da zaboravite na taj novac. Ne dozvolite sebi da na kraju meseca posustanete i uzmete iz "šteka“ sa izgovorom "vratiću od sledeće plate", jer svesni smo da to nikada ne uspe.

Zaradite "sa strane“
Proširite svoje vidike. Ne završava se vaše finansijsko stanje sa fiksnom platom i ustaljenim troškovima. Da li ste nekada razmišljali kako biste mogli da unovčite neko svoje znanje, hobi, zanat? Kreativnost je često isplativa,pa tako štrikanje i heklanje koje možete da naučite od svoje bake može da bude veoma isplativo ukoliko se ljudima dopadne vaš rad. Isto tako možete da naplatite i talenant za slikanje ili pisanje. Rizikujte, možda se isplati, dok ne probate nećete znati.

Izvor: Ženski kutak
Foto: Morguefile

Pogledajte još