Šest novogodišnjih poslovnih odluka za žene

1) PITAJTE ONO ŠTO HOĆETE
Prema istraživanju u kome je učestvovalo 1.000 žena registrovanih na sajtu LinkedIn, najveća frustracija sa kojom se žene suočavaju na poslu jeste to što "nisu plaćene dovoljno“. A ipak je samo jedna od četiri žene pitala za povišicu tokom 2013. Ako želite promenu u 2014, pitajte. Prema istom istraživanju, povišicu je dobilo 75 odsto žena od onih koje su je tražile.

2) NE PLAŠITE SE DA BUDETE "KUČKA“
Nije lako biti šef ako ste žena. Kako biste uspele, morate da budete drugačije, izuzetne i ne previše emotivne. Ne dajte da vas emocije savladaju. Donosite pametne odluke, držite se svojih zadataka i radite posao za koji ste plaćene bez izvinjavanja bilo kome.

3) ALI NEMOJTE BITI NI SILEDŽIJA
Oni koji su nasilni na poslu misle da će na taj način osigurati svoj položaj. Ali studije su pokazale da su oni koji su mentorski nastrojeni uspešniji u svojoj profesiji od drugih. Studija iz 2012. otkrila je da su oni koji su mentorski nastrojeni svesniji svoje moći i ograničenja, a pored svega i srećniji. Potrudite se da budete bolji šef u 2014.

4) PREUZMITE ZASLUGE
Studija koja je ranije objavljena otkrila je da žene više nego muškarci izbegavaju da pripisuju sebi zasluge za nešto. Prestanite sa tim. Prihvatite zasluge za trud koji ste uložili i budite samopouzdani. Jedna studija sa Harvarda otkrila je da lepo pričanje o sebi poboljšava raspoloženje isto koliko i dobra hrana ili dobra plata.

5) PRESTANITE DA SE IZVINJAVATE
Žene imaju veću tenedenciju nego muškarci da se plaše ambicije i uspeha, iako su toga često nesvesne. One se plaše da ne zaslužuju unapređenje ili povišicu, a strahuju i da će ih uspeh odvojiti od prijatelja i potencijalnih partnera, pa zato ne traže ono što žele. Ali ne treba svima da se izvinjavate zbog toga što ostvarujete svoje ciljeve – jer vam je poslovno zadovoljstvo podjednako bitno kao i lično.

6) IDITE KUĆI NA VEČERU
Ako ne zbog svoje porodice, onda zbog svoje karijere. Istraživanje je pokazalo da žene koje ostaju na poslu 50 sati nedeljno i duže ne samo da ne napreduju na profesionalnom planu, nego čak i nazaduju.

Izvor: Žena
Foto: Morguefile

Pogledajte još