Pupovac: Hrvatska i Srbija nisu počinile genocid, bilo je to etničko čišćenje

0

Predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac ocenio je da međusobne tužbe Hrvatske i Srbije za genocid nemaju osnova jer nije bilo genocida, već etničkog čišćenja a hrvatska ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić ponovila je da je Hrvatska spremna da razgovara o povlačenju tužbe ako srpska strana osigura podatke o nestalima.

Ni Srbija ni Hrvatska nisu imale dovoljno činjenične osnove za tu vrstu tužbi, s obzirom da su u ratnom razdoblju od 1991. do 1995. počinjeni teški ratni zločini i zločini etničkog čišćenja, ali ne i zločini genocida, rekao je Pupovac na tradicionalnom prijemu SNV povodom pravoslavnog Božića.

On je apelovao da „prestanu manipulacije s iskustvom zločina i genocida kojima se zagađuju međudržavni i međuetnički odnosi jer će, u protivnom, 2014. biti godina u kojoj će se spojiti svi naši ratovi 20. veka“.

Ministarka spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić kazala je, tim povodom, da je Hrvatska spremna da razgovara o povlačenju tužbe ako srpska strana osigura podatke o nestalima u hrvatskom domovinskom ratu. Ona je navela da je razgovor o povlačenju tužbi bio predlog hrvatske Vlade sa početka mandata, pod uslovom da Srbija osigura podatke o nestalima, njih oko 900.

„Napravljeni su pomaci po pitanju procesuiranja osumnjičenih i optuženih za ratne zločine…Ukoliko je srpska strana spremna da osigura podatke o nestalima, mi smo spremni da razgovaramo o povlačenju tužbe“, poručila je Pusić na prijemu.

Izvor: Blic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.