Ako ovo radite, povećavate rizik od dijabetesa

Da li su vam ove situacije poznate? Ako je tako, povećavate šanse da dobijete dijabetes. Ne mogu sve bolesti da se spreče pravilnom ishranom i vežbanjem, ali kada je dijabetes u pitanju, to je itekako važno.

1. Vaša jedina fizička aktivnost je traženje daljinskog za TV
Sedeći način života umnogome povećava rizik od razvoja dijabetesa. Nekoliko istraživanja je dokazalo značajnu povezanost između gledanja TV, debljanja i razvoja dijabetesa - nezavisno od načina na koji se hranite i da li vežbate.

2. Osvežavate se samo gaziranim i zašećerenim napicima

Dugo je već poznato da je povećani unos šećera, uz postojanje bolesti u porodici, jedan od najvećih rizika za razvoj dijabetesa. Gazirana i ostala zaslađena pića su najbrži način da unesete prevelike količine šećera. Još je gora percepcija da ispijanje kalorija i šećera nije toliko loše poput jedenja slatkiša. Najjednostavniji način da to sprečite jeste da počnete da pijete vodu ili druge napitke bez šećera.

3. Već dugo niste videli svoja stopala
Studije su pokazale da je u gotovo 90 posto slučajeva kod onih kojima je dijagnostifikovan dijabetes tipa 2 ustanovljen i višak kilograma. Ne morate da budete doktor nauka da biste videli povezanost između debljine i dijabetesa. Ako imate višak kilograma, počnite da pazite na ishranu i vežbajte pre nego što bude prekasno.

4. Koristite lift - a živite na drugom spratu
Jedan od najvećih rizika za razvoj dijabetesa je sedeći način života. Ako ste među onima koji sve rade kako bi se što manje kretali, dugoročno ćete osećati posledice. Pored zdrave ishrane, važno je da se krećete svakog dana.

5. Kada ulazite u sobu, prvo "ulazi" vaš stomak
Veličina stomaka i struka poziv je za uzbunu. Razgovarajte s lekarom ako imate višak kilograma i dodatne rizike spomenute u tekstu.

6. Poslednji put kada ste posetili lekara, telefoni su još bili "glupi"
Ako ne možete da se setite kada ste poslednji put bili na pregledu kod lekara, veća je verovatnoća da ćete razviti dijabetes i druga srodna stanja. Drugim rečima, vreme je da uradite analizu šećera u krvi ako imate više od 45 godina, ili imate druge rizike poput sedećeg načina života ili je neko u vašoj porodici imao ili ima dijabetes. Odlazak lekaru je jednostavan, život s dijabetesom nije.

Izvor: Magazin.net.hr
Foto: Morguefile

Pogledajte još