Da li je "Ha" univerzalna reč koju razume ceo svet?

Nakon što je objavljen u publikaciji PLOS One, rad naučnika sa Max Planck Instituta za psiholingvistiku u Holandiji, izazvao je veliko zanimanje medija, ali i podeljena mišljenja lingvista od kojih neki smatraju da "ha" uopšte nije reč, pa su autori Mark Dingemanse, Francisko Toreira i Nik Enfild, na društvenim stranicama o svom radu dodali odgovore na takve nedoumice.

Oni tvrde da se reči poput "Ha?", koje imaju upitnu intonaciju i koriste se kada se u potpunosti ne razume šta je sagovornik rekao, mogu pronaći u skoro istom obliku i funkciji u jezicima u celom svetu, a to ne smatraju slučajnošću.

"Da je to zaista reč dokazuju time što se ona mora naučiti, za razliku od gunđanja ili plakanja. "Ha?" je univerzalna reč jer je oblikovana u interaktivnom okruženju koje dele svi jezici, s obzirom da im treba reč kojom će ispraviti nefunkcionalnu konverzaciju",
istaknuli su.

Polazište za to da bi "ha?" mogla biti univerzalna reč, holandski naučnici pronašli su u istraživanjima koja su pokazala da gotovo svi govorni jezici na dva načina daju do znanja kako je konverzacija naišla na problem - tim uzvikom ili pitanjem "Šta?, "Molim?". Ali dok se pitanja u velikoj meri razlikuju u različitim jezicima, "ha?" je u mnogima sličan.

Takođe, bilo im je zanimljivo što reči u jezicima koji nisu povezani inače zvuče sasvim drugačije, što ovde nije slučaj. Razlog tome vide u nastanku reči "ha?" - kada ne možemo adekvatno odgovoriti u razgovoru treba nam brz znak da imamo problem u komunikaciji, ali i dovoljno jednostavan kada ostanemo bez reči i upitne intonacije kako bi nam sugovornik ponovio šta je rekao. Jednostavno, minimalističko i brzo pitanje koje ispunjava tu funkciju pojavilo se u engleskom kao "Huh?", u mandarinskom kineskom kao "A?", u španskom "E?", laoskom "A?", a holandskom "He?".

Svoje zaključke objašnjavaju konvergentnom evolucijom kojom se u biologiji podrazumeva razvoj sličnih osobina i sličnih organa s istim funkcijama kod vrsta koje nisu međusobno srodne, a koje su nastale prilagođavanjem sličnom okolišu.

Iako neki smatraju da je neozbiljno sprovoditi naučno istraživanje na jednoj tako maloj reči, posebno zato što ona nije i jedina univerzalna reč u svetu, autori istraživanja kažu da su upravo takve reči preko potrebne u ljudskoj komunikaciji.

"Bez reči poput te ne bismo mogli da primijetimo kada imamo problema u razumevanju i konverzacija bi bila konstantno ometana",
utvrdili su holandski istraživači čije je istraživanje deo većeg koje se bavi jezikom i društvenom interakcijom.

Izvor: index.hr/ foto: Shutterstock

Pogledajte još