Pusić odgovorila Pupovcu: Nema povlačenja tužbe bez podataka o nestalima

Reagujući na izjavu Milorada Pupovca, Vesna Pusić je podsetila da je razmatranje povlačenja tužbi bio predlog hrvatske vlade, ali pod uslovom da srpska strana obezbedi podatke o oko 900 nestalih za vreme ratova 90-tih godina.

"Napravljeni su pomaci po pitanju procesuiranja osumnjičenih i optuženih za ratne zločine i povrata umetničkih dela, no nestali su ljudsko pitanje, i ukoliko je srpska strana spremna osigurati podatke, mi smo spremni razgovarati o povlačenju tužbe", rekla je hrvatska ministarka.

Komentarišući izjavu patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja da je progon ćirilice paravan za nastavak progona Srba u Hrvatskoj, Pusićeva je rekla da nije trenutak za takvu vrstu politizacije.

"Ako postoji ijedna vlada u jugoistočnoj Evropi, zapadnom Balkanu koja dosledno i bez rezerve sprovodi pozitivnu manjinsku politiku, to je Hrvatska i nijedna druga u regionu do te principijelnosti", rekla je ona.

Ona je dodala da referendum o ćirilici ne bi uticao na međunarodni položaj Hrvatske, ali da bi "na našu viziju vlastite zemlje".

izvor: Blic

Pogledajte još