Sindikati GSP: Video nadzor i oštrije kazne huliganima

0

Vozači u beogradskom javnom prevozu, kontrolori i vozači autobusa privatnih prevoznika najavili su danas da će u četvrtak, devetog januara, u devet sati organizovati zajednički jednočasovni protest na Zelenom vencu zbog "učestalih brutalnih napada na saobraćajno osoblje".

Sindikati Gradskog saobraćajnog preduzeća Beograd uputiće na protestu svoje zahteve ministrima unutrašnjih poslova i pravde Ivici Dačiću i Nikoli Selakoviću, kao i predsedniku Privremenog organa Beograda Siniši Malom.

Oni od Dačića traže da reaguje i da se sa jednom od gradskih policijskih stanica direktno umreže tasteri za hitne slučajeve u autobusima, GPS uređaji i video nadzor u vozililma gradskog prevoza.

Pritiskanje „panik tastera“ kada su vozači fizički napadnuti i ugroženi životi putnika obavestilo bi policiju koja bi odmah mogla da reaguje, jer bi joj bila poznata i tačna lokacija vozila.

„Zahtevamo da se GPS sistemom policiji na mobilni telefon u MUP-u direktno šalje upozorenje o aktiviranju alarma u vozilu kada huligani oštećuju vozilo, lome stakla, sedištga, validatore, plafon i slično. Ovakve postojeće mogućnosti zaštite samo je potrebno sprovesti u delo“,
izjasnili su se sindikati.

Sindikati od Selakovića traže da se blage kazne za napade na vozače GSP-a višestruko uvećaju jer su na granici zakonskog minimuma.

„Krivični zakon predviđa izuzetno oštre kazne za počinioce krivičnih dela protiv života i tela i protiv javnog reda i mira. Problem je što sudovi u Srbiji imaju blagu kaznenu politiku u odnosu na ova krivična dela“, naveli su sindikati GSP-a.

Oni su zatražili i da njihovi predstavnici budu prisutni u sudnicama tokom narednih sudskih postupaka.

Sindikati su od Malog zatražili uvođenje video nadzora u sva vozila gradskog prevoza, jer je svega 30 odsto vozila opremljeno kamerama, a video nadzorom se lakše mogu indentifikovati huligani koji sve češće fizički nasrću na vozače i kontrolore.

„Vozači u javnom prevozu su veoma ugrožena kategorija. Izgleda da je lakše pretući vozača javnog prevoza, nego izdvojiti 2 000 dinara za seansu kod neuropsihijatra“
, piše u pismu Malom.

Oni su istakli da je problem i u delu ljudi koji su postali nasilni i agresivni, pa je ugrožen svako ko se normalno ponaša.

Zahteve su potpisali sindikati Sloga GSP, Solidarnost, Evrovozač, Glavni sindikat za prava radnika i Saobraćajni sindikat.

Izvor: beta/ foto: Beta/Miloš Miškov

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.