UŽAS: Nakon ovog ćete češće detaljno čistiti svoje mobilne!

S obzirom da je mobilni telefon gotovo neprestano u našim rukama može postati prilično prljav. Nosimo ih sa sobom u javne wc-e, idu od ruke do ruke kada pokazujemo najnovije fotografije, dajemo ih deci da se igraju, nosimo ih u teretane, piše NY Times.

Studije pokazuju da se na mobilnim telefonima nakuplja prljavština gora nego na dnu cipele, a o činjenici da mogu biti prenosnici bolesti više ne treba ni raspravljati, tvrdi infektolog Dubert Guero.

Dakle, ne bi bilo loše čistiti uređaje - kako bi sprečili bolest, ali i kako bi ih prodali za što veću svotu ako se odlučite za prodaju.

Proizvođači ne daju mnogo objašnjenja kako očistiti uređaj. Ipak potrebno je samo malo opreza i uređaj možete očistiti sami, a da ga ne oštetite.

Doktor Guero i njegove kolege otkrili su da je redovno brisanje uređaja sa vlažnom krpom od mikrovlakana dovoljno za eliminaciju mnogih vrsta uobičajenih bakterija. Opasnije bakterije koje mogu izazvati stomačne tegobe, pa čak i upalu slepog creva, te virusa gripe, zahtevaju sredstva za sterilizaciju poput izbeljivača ili alkohola.

Iako su u prodaji gotova sredstva za čišćenje, možete ih i sami napraviti. Dovoljna je mešavina 70-postotnog izopropilnog alkohola i destilovane vode u razmeri 1:1.

Razređeni alkohol nikad ne prskajte direktno na uređaj, nego na krpu kojom onda možete nežno očistiti uređaj.

Pomoću sprejeva sa komprsovanim vazduhom možete očisiti područje između tipki i rešiti se prašine i čestica koje se infiltriraju i oštećuju elektroniku.

Za laptopove, tablete i pametne telefone možete nabaviti i perive ekrane koji se lako primenjuju i ne smanjuju vidljivost ili funkcionalnost na dodir osetljivih ekrana.

Ovo su tek neki od saveta koji bi vam mogli pomoći u redovnom čišćenje vaših uređajaja koje bi vam, kao i pranje zuba, trebalo postati redovna navika.

Izvor: Haber.ba

Pogledajte još