Užičani protestuju zbog neispravne vode

Građani su se samoorganizovali preko društvene mreže Fejsbuk i sebe nazvali grupom "Užičana koji neće da ćute".

Ispred Gradske kuće građani su danas donosili prazne čaše zahtevajući vodu za piće, čije je korišćenje zbog pojave algi u gradskom vodovodu zabranjeno pre deset dana.

Na skupu u Užicu, koji je počeo u podne, Zoran Milovanović je pročitao protestno pismo koje je upućeno predsedniku i premijeru Srbije i ministrima zdravlja i zaštite životne sredine.

U pismu se navodi da je u gradu vanredno stanje već dvadeset dana i da građani žele da ispolje nezadovoljstvo na dostojanstven i miran način, bez ikakve pozadine.

"Dokle ćemo sebi mrmljati u bradu, bez ideje šta smemo, a šta ne smemo raditi u sadašnjim uslovima. Kako je moguće da vodozahvat, kojim se snabdeva toliko desetina hiljada ljudi, nije obezbeđen, održavan i blagovremeno ispitivan, dok se užički Vodovod hvali projektima koji obezbeđuju savršen kvalitet vode", navodi se u pismu.

Dodaje se da je dužnost Zavoda za javno zdravlje da brine o javnom zdravlju, redovno ispituje sve parametre koji utiču na ljudsko zdravlje, blagovremeno pruža istinite informacije i daje konkretna uputstva za ponašanje u novonastalim okolnostima.

"Ukoliko je izolovana tolika količina bakterija, naše građansko pravo je da znamo kako sve to utiče na naše zdravlje", rečno je na skupu.

Učesnici skupa su kritikovali i ponašanje pojedinih trgovaca i špekulantske aktivnosti uz primer da je balon vode u Užicu pre dvadeset dana koštao 80-90 dinara, a sada je 130-150 dinara.

Postavljeno je i pitanje zašto se starim, bolesnim i siromašnim domaćinstvima besplatno ne dostavlja dnevno po dva balona vode, što bi grad koštalo oko 10.000 evra.

"Krajnje je vreme da, umesto što mirno stojimo u redovima pored cisterni, zatražimo prihvatanje moralne i krivične odgovornosti svih nadležnih i zahtevamo rešenje gorućeg problema, jer ne verujemo da će se količina algi i bakterija sanirati u neko skorije vreme", navodi se u pismu koje je pročitano na protestu.

Fejsbuk grupa je danas najavila nastavak okupljanja svake večeri u 20 sati ispred gradskog parlamenta u Užicu.

Zavod za javno zdravlje Užice saopštio je u subotu da je voda u Užicu i dalje zdravstveno neispravna za piće i kuvanje hrane, iako je sproveden tretman hlor dioksidom.

Zeleni Srbije pozvali su vlast u Užicu da podnese ostavke, a Vladu Srbije da se odlučno uključi u rešavanje problema u tom gradu.

Izvor: B92

Pogledajte još