Epidemija gojaznosti zahvatila celi svet

Ilustracija / Foto: AP

Svetska “epidemija” zahvatila je 1,46 milijardi stanovnika naše planete koji imaju indeks telesne mase veći od 25.

U Velikoj Britaniji 64 odsto odraslih pripada ovoj kategoriji i u većem su riziku od srčanog udara, šloga, kancera, dijabetesa i drugih zdravstvenih problema.

U zemljama “Trećeg sveta” broj osoba sa viškom kilograma učetvorostručio se od 1980. godine. Za razliku od njih, broj stanovnika razvijenih zemalja koji kubure s kilažom povećao se 1,7 puta tokom istog perioda.

Istraživanje je sproveo Overseas Development Institute koji takođe upozorava na zdravstvene rizike koje nosi ovaj trend.

Istovremeno, pothranjenost je i dalje problem za stotine miliona ljudi.

Preterana konzumacija hrane udružena sa nedostatkom fizičke aktivnosti daje rast broja gojaznih u razvijenim zemljama, ali i onim u kojima su prihodi na srednjoj vrednosti.

Severna Amerika, Bliski istok i Latinska Amerika imaju gotovo isti procenat gojaznih kao i Evropa – oko 58 odsto.

Severna Amerika sa 70 odsto stanovništva sa viškom kilograma je i dalje na prvom mestu, ali je sustižu Australijanci i stanovnici juga Latinske Amerike sa po 63 procenta.

Autor studije dr Stiv Vigins kaže da osobe sa višim prihodima imaju veće mogućnosti da biraju hranu koju žele, ali ne menjaju nezdrave navike poput konzumiranja prerađevina.

Izveštaj navodi primer Južne Koreje koja brine o zdravlju svojih građana intenzivnim javnim kampanjama i edukacijom, a dostupne su i obuke kuvanja tradicionalne, zdrave hrane.

B92

Pogledajte još