Bogataši Pompeje jeli meso žirafe

Dok su niži staleži jeli jeftiniju ali zdravu hranu, bogataši su uživali u neobičnim delikatesima koji su pristizali sa raznih strana.

Istraživanje je pokazalo da je u Pompeji bio viši standard nego što je to do sada smatrano i da nije bilo velikog broja siromašnih koji su gladovali.

“Tradicionalni prikaz sirotinjske mase koja se muči da pokupi mrve sa ulica ili se gura oko jedne činije kaše - mora da se zameni prikazom višeg standarda života makar u urbanijim delovima Pompeje”, izjavio je Stiven Elis, član arheološkog tima i profesor Univerziteta u Sinsinatiju.

Pompeja je bila razvijen starorimski grad koji je prekrio pepeo nakon erupcije vulkana Vezuva 79. godine nove ere.

(old_image)
foto: wiki Qfl247

Elis i njegove kolege iskopali su oko 20 radnji i gostionica blizu jedne od najprometnijih kapija grada.

U odvodima i đubrišima iza radnji nađeni su ostaci hrane i ljudski izmet koji datiraju iz četvrtog veka pre nove ere, kada je Pompeja bila u ranoj fazi razvoja.
Pored različitih žitarica, u otpacima su nađeni ostaci raznovrsne hrane kao što su sočivo, masline, orasi, riba, usoljeno meso.

Gostionice u kojima su se hranili bogatiji stanovnici imale su veći izbor delikatesa.

Tako su u odvodu kod jedne gostionice nađeni ostaci uvozne hrane kao što su školjke, morski ježevi, pa čak i žirafina noga.

“Verujemo da je ovo jedina kost žirafe ikada nađena na arheološkoj iskopini iz doba Starog Rima u Italiji. To što je deo životinje isečen i dopremljen u jedan naizgled standardni restoran u Pompeji govori o trgovini egzotičnim i divljim životinjama iz dalekih zemalja, ali i bogatstvu, raznovrsnosti u ishrani ”, rekao je Elis.

Arheolozi su takođe našli i tragove egzotičnih začina, od kojih su neki stigli u Pompeju čak iz Indonezije.

izvor: Blic

Pogledajte još