Otpisani: TV serija našeg detinjstva

0

Prle i Tihi bili su jugoslovenski pandan akcionim junacima – snalažljivi, nepobedivi, šarmantni i, pre svega, na strani pravde. Njihovu bezbrižnu mladost u Beogradu prekinula je nemačka okupacija, pa su se oni okrenuli ilegalnom otporu. Dragan Nikolić i Voja Brajević maestralno su odigrali ove dve uloge, a bilo je potrebno samo 13 epizoda (prva sezona serije) da Prle i Tihi zažive kao nadimci ovih glumaca i u stvarnom životu.

Današnji đaci u većini slučajeva ne znaju šta znači termin 'ilegalac'. Da su kao njihovi roditelji gledali kultnu seriju Otpisani, sigurno bi znali.

Serija je snimljena 1974. godine u produkciji tadašnje TV Beograd i filmskog studija Košutnjak, a bazirana je na događajima iz istoimene knjige.

Sve mitove o Prletu i Tihom uspela je da nadmaši samo muzika sa uvodne špice, remek delo Milivoja Markovića, koje se i danas rado čuje u radijskim programima, u diskotekama, a omiljena je i kao ring-ton.

U prvoj sezoni Otpisanih, pored Dragana Nikolića, Voje Brajevića i Steve Žigona, glumili su: Miki Manojlović, Čedomir Petrović, Vladan Holec, Aleksandar Berček, Rade Marković i Vasa Pantelić.

Glavni ženski lik Marije uvodi se tek u drugoj sezoni, u seriji Povratak Otpisanih, snimljenoj 1978, a glumila ga je Zlata Petković.

Serija je zadobila kultni status zahvaljujući ne samo vrsnoj glumačkoj postavi, već i kvalitetnom scenariju Dragana Markovića, te dobroj režiji Aleksandra Ace Đorđevića.

RadioSarajevo

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.