Hristos se rodi!

Prošlogodišnja Božićna liturgija u Hramu Svetog Save / Foto: Beta

Božićna liturgija

Ni za jedan praznik ne vezuje se više običaja nego za Božić. Neki od njih su polaganje badnjaka, posipanje poda slamom, kvocanje i pijukanje, pravljenje česnice, položajnik. Božić se praznuje kao rađanje novog života, praznik dece i detinjstva, praznik roditeljstva, očinstva i materinstva.

Božićno jutro

Božićno jutro počinje tako što se, od rane zore, čuju zvona iz svih pravoslavnih crkava i hramova, oblače se svečana odeća i odlazi se u crkvu na Božićnu liturgiju, a ljudi se pozdravljaju i otpozdravljaju rečima „Hristos se rodi“ i „Vaistinu se rodi„.
Položajnik

Jedan od božićnih običaja, kojim započinje ovaj praznik je dolazak položajnika u kuću. Položajnikom se naziva onaj koji na Božić prvi uđe u kuću. Obično je muškarac ili dečak. On čestita domaćinima Božić i blagosiljanjem poželi ukućanima zdravlje i uspešnu godinu. Položajnik simbolički predstavlja mudrace koji su pratili zvezdu sa istoka i novorođenom došli Hristu na poklonjenje. Domaćica posle toga posluži položajnika i daruje ga prikladnim poklonom jer na Božić, i za celu narednu godinu, donosi sreću u kuću.

Para u česnici

Rano ujutro na Božić zamesi se testo, od kojeg se ipeče pogača koja se zove česnica. U nju se stavlja metalni novčić, odozgo se bode grančicom badnjaka, a ima ulogu slavskog kolača na Božić. Kada česnica bude pečena, iznosi se na sto na kojem je već postavljen božićni ručak. Česnica se lomi na onoliko delova koliko ima ukućana. Onaj ko dobije deo česnice u kojoj je novčić, prema narodnom verovanju, biće srećan cele godine.

(old_image)

Božićni ručak

Prvog dana Božića ne odlazi se nigde iz kuće, već porodica na okupu uživa u ručku i toploj porodičnoj atmosferi. Božićni ručak je prvi mrsni obed posle dugog posta i uvek je bogat i raznovrstan, ali obeležavaju ga dva neizostavna elementa: česnica i pečenica. Ručak je najsvečaniji trenutak Božića, a božićna trpeza, prema narodnom shvatanju, morala je biti puna i obilna.

Drugi dan

Drugi dan praznika je prilika za posete rođacima i prijateljima. Treći dan je Sveti Stefan, 9. januar, i tada se iz kuće iznose slama i ostaci badnjaka.



Blic

Pogledajte još