Bolonja ne gine starim studentima?

0

Studenti koji su fakultete upisali pre "Bolonje" a ne diplomiraju do 30. septembra ne gube pravo na studiranje, već će studije nastaviti po bolonjskom sistemu.

„Svi ispiti koji mogu da im budu priznati biće im priznati“, rekao je predsednik SKONUS-a Danilo Jeremić.

On je objasnio da će oni do tog roka studirati pod uslovima pod kojima su upisali fakultete, a posle toga će morati da upišu isti fakultet ali po bolonjskom programu.

Jeremić je ponovio da takvi studenti ne gube pravo na studiranje, kako se stvorio utisak u javnosti, već da će imati priliku da isti fakultet upišu po bolonjskom sistemu, i biće im priznati svi ispiti i bodovi koji mogu da se priznaju.

„Treba dati još jednu šansu takvim studentima. Mislimo da je sitaucija dosta komplikovana i nema potrebe da se prebacuju na bolonjski sistem. Mislimo da im treba pružiti šansu da završe svoje fakultete, što je podržalo i dosta dekana i rektora“, kaže Jeremić.

Napomenuo je da ti studenti ne smetaju ni društvu ni fakultetima, jer ne koriste studentske povlastice i plaćaju bodove i dodatno studiranje.

„Postoje studenti koji iz ličnih ili porodičnh razloga nisu uspeli da završe fakultet u predviđenom roku. U Beogradu je takvih oko 10. 000 a u Srbiji preko 20.000. Ali postoje i studenti koji su napustili fakulete, zaposlili se i nisu zainterseovani za završetak studija“, objasnio je Jeremić.

Govoreći o šansama da se takvi studenti zaposle, Jeremić je rekao da je sada vreme da pokažu svoje kompetencije, veštine i iskustva. Istakao je da će svako ko ima kvalitet dobiti svoju šansu.

„Studenti, kao uostalom i svi nisu u dobroj materijalnoj sitaciji, ali nama je ambicija da srušimo stereotip da treba da studira i završi fakultet samo onaj ko je bogat. Na žalost za to ne postoji pomoć od države i društva“, smatra Jeremić.

Predsednik SKONUS-a je istakao da postoje studenti koji su zbog cele sitacije malo potonuli.
„Mi želimo da i njih malo probudimo, kako bi svojim inovacijama i veštinama mogli da pokažu da društvo mora da računa na njih i da ostanu ovde“, kaže Jermić.


B92

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.