Ekonomsko osnaženje žena je prioritet vlade

Stana Božović je, prilikom obilaska Sigurne kuće u Beogradu, poručila je da je prioritet ove vlade ekonomsko osnaživanje žena, kako bi one nakon izlaska iz ove kuće mogle samostalno da žive.

Ona je novinarima nakon podele paketića deci u Sigurnoj kući, kazala da će se raditi i na edukaciji i doškolovavanju žena koje su zastitu potražile u ovoj kući kako bi mogle ekonomski da postanu nezavisne.

"Ono na čemu ćemo raditi i pomoći, a to je pre svega ekonomsko osnaživanje, jer ove žene moraju da se zaposle i budu ekonomski nezavisne kako se ne bi vraćale nasilniku. Gde bude potrebno pomoći ćemo i kroz edukaciju, doškolovavanje ili obuku žena", istakla je državna sekretarka.

Ona je dodala da kao predsednik Saveta za rodnu ravnopravnost ima punu podršku Vlade Srbije u borbi protiv svih oblika nasilja, a pogotovo porodičnog nasilja.

"Ono što je jako dobro to je što već imamo zakonske mehanizme, a u decembru smo usvojili Istanbulsku konvenciju, jedan regionalni mehanizam koji nam daje još jedan širi opus u borbi protiv nasilja"
, ukazala je Božović.

Koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević rekla je novinarima da trenutno u Sigurnoj kući boravi 25 žena i 24 dece.

"Uvek posle praznika imamo tendenciju povećanje broja žena koje koriste naše usluge. To upravo govori o tome da je porodica prilično nebezbedno mesto za žene i decu", zaključila je Stanojević.

B92

Pogledajte još