NEVEROVATNO: Mora da plati kaznu jer je sedeo na naslonu klupe

"Bio sam u parku s pet-šest prijatelja. Još nije bio pao mrak. Ja sam s prijateljem sedeo na naslonu klupice. Prišli su nam policajac i policajka", priseća se Hrvoje G. (19) događaja nakon koga mu je stigla kazna od 900 kuna (oko 13.000 dinara) jer je "uneredio" klupicu.

Bilo je to 24. oktobra oko 19.30 sati. Student mašinstva i brodogradnje je s prijateljima igrao karte u parku u zagrebačkom naselju Dugave. On kaže da su ih policajci legitimisali i zapisali njihove podatke.

"Odjednom me taj policajac pitao kako to sedim i da li tako sedim i kod kuće. Izvinio sam se i seo normalno na klupicu. Bio je malo bezobrazan i bahat, ali mi smo bili pristojni i radili smo ono što su nam rekli", prepričao je Hrvoje.

Susret s plavcima mladić je potpuno zaboravio dok mu na kućnu adresu nije stigao prekršajni nalog. Nakon što ga je otvorio, nastupio je pravi šok. Na nalogu koji je, po službenoj dužnosti pokrenuo Odeljenje za komunalni red, pisalo je da je on kriv što je spornog dana u navedeno vreme u parku u Ulici Sv. Mateja "zatečen kako sedi na naslonu drvene klupe dok je noge držao na delu klupe koji je namenjen za sedenje". Time je, smatraju komunalci, isprljao klupu i tako onemogućio drugima da na nju sednu, odnosno upotrebio je rekvizit u parku suprotno njegovoj nameni.

Kazna za ovaj prekršaj je 700 kuna (oko 10.000 dinara), ali Hrvoje mora da plati i 200 kuna (oko 3.000 dinara) troškova prekršajnog postupka. Ako u roku od osam dana plati 666,70 kuna opraštaju mu trećinu iznosa. Na kaznu se, naravno, žalio.

"Da nije tragično bilo bi smešno. Roditelji nisu mogli da poveruju. Kad smo otišli da predamo kaznu, žena koju ju je primila, počela je da se smeje i rekla je da još nije videla da je neko kažnjen za takav prekršaj"
, kaže Hrvoje.

On se nada da će prihvatiti njegov prigovor i da će ga osloboditi kazne. Osim toga, on kaže da se klupice na kojima je sedeo nisu promenjene najmanje deset godina i da su prljave i išarane grafitima.

Kako navodi portal 24 sata.hr, od zagrebačkog Odeljenja za komunalni red su pokušali da saznaju da li je uobičajeno da pokreću prekršajni postupak i pišu kazne bez izlaska na teren i koliko su takvih prekršaja imali u ovoj godini, ali da nisu dobili njihov odgovor.

Izvor: 24sata.hr
Foto: Ilustracija - Morguefile

Pogledajte još