Snimak otkriva detalje Šumaherove nesreće

Kensi je izjavio da je do nesreće došlo kada je Šumaher napustio pistu, a potom mu skija zapela o jedan kamen, zbog čega je on izgubio kontrolu, pao i udario u kamen.

Nesreća se desila 29. decembra, od kada je Šumaher u komi u bolnici u Grenoblu, a lekari za sada ne dalju nikakve detalje o njegovom mogućem oporavku.

„Šumaher se našao na raskrsnici između crvene i plave staze, pratio je crvenu i sišao je sa nje. On je veoma iskusan skijaš, ali jedna od njegovih skija je udarila u kamen i zbog toga je pao i udario glavom u drugi kamen. Kamen u koji je udario je osam metara van piste, a on je pao devet metara van piste. Snimak nam daje dosta informacija i potvrđuje naše prvobitne zaključke, i zahvaljujući tome smo uradili rekonstrukciju nesreće“,
rekao je Kensi.

Kensi je istakao da će istražitelji morati još detaljnije da pregledaju snimak sa Šumaherove kamere, kadar po kadar, da bi ustanovili tačne okolnosti nesreće. Tužilac Albertvila je takođe istakao da je preko snimka za sada nemoguće utvrditi kojom brznom se Šumaher kretao, ali da je evidentno da nije usporio kada je sišao sa označene staze, kao i da taj podatak nije ključan u istrazi.

Prema rečima Kensija, svake zime tužilaštvo Albertvila ima oko 50 istraga sličnih nesreća i da pokretanje jedne zbog Šumaherove nesreće nije zbog činjenice da je on javna ličnost. On je, takođe, istakao da je konferencija za medije sazvana da se ne bi u javnosti više spekulisalo o okolnostima nesreće.

„Istraga u toku, pregledali smo mesto nesreće, razgovarali sa svedocima i lekarskim timom, i imamo rekonstrukciju nesreće. Pregledali smo i njegove skije i snimak sa kamere koja se nalazila na kacigi, ali ćemo morati kadar po kadar da pregledamo video“, Kensi je rekao u uvodnom izlaganju.

Kensi je istakao da je čuo da postoji video nesreće koju je snimio neposredni svedok, ali da ga tužilaštvo nije dobilo.

Kensi je, takođe, naglasio da je porodica Šumaher ponovo zatražila da svi novinari poštuju njihovu privatnost i da napuste bolnicu u Grenoblu.

U Francuskoj policija kod svake skijaške nesreće ima obavezu da istraži okolnosti po kojima je do nje došlo. U ovom slučaju, policija istražuje brzinu kojom se Šumaher kretao u trenutku nesreće, da li je na pravi način obeležena staza, odnosno, da li je stena bila veoma blizu staze i da li je bila obeležena. Takođe, istražuje se da li su Šumaherove skije bile dovoljno bezbedne, kako bi se utvrdila odgovornost za nesreću.

Šumaher je od nesreće dva puta operisan i nalazi se u kritičnom, ali stabilnom stanju. Njegov lekarski tim se nije oglašavao već danima, a tokom vikenda je objavio da dalje informacije neće davati u dogledno vreme.

Izvor: B92

Pogledajte još