Ovo su najbolje i najefikasnije dijete za 2014. po izboru nutricionista

Dash dijeta je najbolja dijeta za 2014. godinu po izboru nutricionista i zdravstvenih stručnjaka američkog časopisa US News. Analizom dijeta i recenzijama stručnjaci su izabrali 32 najbolje dijete koje pomažu u mršavljenju, a ne štete zdravlju.

1. Dash dijeta (Dietary Approaches to Stop Hypertension) ili "Prehrambeni pristupi u sprečavanju visokog pritiska" je najbolje rešenje zato što reguliše krvni pritisak, uključuje sve vrste namirnica, a kalorijski unos se određuje po starosti i fizičkoj spremnosti.
2. TLC dijeta (terapeutska promena životnog stila) - zasniva se na namirnicama koje smanjuju rizik od srčanih bolesti i snižavaju holesterol. Obiluje namirnicama koje su bogate vlaknima i složenim ugljikohidratima.
3. Dijeta klinke Mayo - jelovnik obiluje voćem i povrćem. Kalorije se ne računaju, a stručnjaci procenjuju da pomaže u održavanju željene kilaže.
4. Mediteranska dijeta - bogata zdravim masnoćama (masline, riba), a karakteristična po unosu vrlo malih količina zasićenih i loših masnoća kao i hrane bogate holesterolom. Ovakva ishrana je odlična baza za duži, zdraviji i vitalniji život.
5. Dijeta Weight Watchersa - dijeta koja vam pomaže da smršate uz istovremeno uživanje u jelu, omogućava kombinovanje namirnica po želji. Jedino pravilo kojeg bi trebalo da se pridržavate je određeni broj bodova po danu. Dopušteno je da svakog dana pojedete hranu u vrednosti propisanog broja bodova, koji zavisi od vaše telesne težine, odnosno od toga koliko kilograma želite da smršate. Bodovi svakog jela možete da izračunate prema kalorijskoj vrednosti.
6. Flexitarian dijeta - ova dijeta se bazira na više biljnih i smanjivanju mesnih jela, ali bez potpunog izbacivanja mesa iz prehrane.
7. Volumetrics dijeta - označava namirnice niske energetske vrednosti. Jede se hrana bogata vodom i prehrambenim vlaknima koja će obezbediti osećaj gladi.
8. Jenny Craig - temelji se na jednostavnoj i raznolikoj ishrani. Nema brojanja kalorija, a temelji se na gotovoj hrani u smrznutom obliku. Jedan obrok sadrži 60 posto ugljenih hidrata, 20 posto masti i 20 posto proteina.
9. Dijeta "najveći gubitnik" - ova dijeta se temelji na niskokaloričnoj ishrani. Preporučuje se da jedete četiri porcije voća i povrća, tri porcije proteina, dve porcije žitarica i jednu porcija masti ili ulja.
10. Ornish dijeta - zasniva se na tri podele, deli se na hranu koju treba jesti sve vreme, hranu koju treba jesti povremeno i hranu koju treba izbegavati.

Izvor: 24sata.hr
Foto: Morguefile

Pogledajte još