Amarikanci istraživali: Pogodite u čemu je Beograd bolji od Njujorka

Dok kod nas plaćanje SMS-om ide glatko već desetak godina, u Njujorku je lako plaćanje parkinga pokrenuto tek prošle godine, i to kao pilot projekat u delu Bronksa, a tokom ove bi trebalo da se proširi na ostatak grada.

Beograd je među prvim gradovima dobio i javne punjače mobilnih telefona na solarnu energiju. Magazin „Mashable” je kao primer ove usluge naveo upravo beogradsko „Strawberry drvo”, koje je postavljeno na Tašu, Slaviji, kod Vukovog spomenika i u Obrenovcu.

"„Strawberry drveće” se saživelo sa lokacijom na kojoj se nalazi, stanovništvo ga doživljava kao redovni sastojak svakodnevnog života, koji im daje malo rezervne solarne energije. Brzina punjenja je ista kao kod regularnih punjača koje koristimo kod kuće, ali četiri puta energetski efikasnija!", kaže Tijana Manitašević iz preduzeća „Strawberry energy”.

U pametnom gradu možete iznajmiti i javni bicikl i skratiti pešačenje ili izbeći guranje u gradskom prevozu. Kod nas ovu uslugu mogu da koriste samo vozači automobila koji koriste parkirališta „Parking servisa”. Pametni gradovi se oslanjaju i na solarnu energiju kao čistu i obnovljivu, a u Beogradu postoje čak tri male elektrane koje struju isporučuju EPS-u.

Virtuelni vodič na ekranu vašeg mobilnog telefona, koji će vas provesti kroz pedesetak značajnih lokacija, važan je doprinos Beogradu kao pametnom gradu.

"„Belgrade talking” je aplikacija novije generacije i funkcioniše kao interaktivni vodič kroz grad. Ona sama prepoznaje i predlaže najbliže lokacije o kojima nudi audio priču, fotografiju iz starog i novog perioda, i ne zahteva da korisnik dalje angažuje telefon, već se može usmeriti na posmatranje same lokacije"
, kaže Jelena Stanković iz Turističke organizacije Beograda.

POREĐENJE BEOGRADA I NJUJORKA

Kriterijumi BG - NY
1. Hakaton ima - ima
2. Aplikacija za najbliži parking delimično - delimično
3. „Usvajanje“ gradske imovine nema- nema
4. Video-nadzor ima - ima
5. Javni punjači ima - ima
6. Sistem odlaganja otpada „Plati kada bacaš” nema - ima
7. Iznajmljivanje i parkiranje bicikala ima - ima
8. Lako plaćanje parkinga ima - delimično
9. Preusmeravanje vozača zbog gužvi nema - ima
10. Vodič kroz grad ima - ima
11. Tač skrin bez bakterija nepoznato - nepoznato
12. Interaktivni izlog ima - ima
13. Wi-Fi u prevozu delimično - delimično
14. Pojačana prismotra nema - nepoznato
15. Obaveštavanje o krizama nema - delimično
16. Pametne zgrade delimično - ima
17. Brz gradski prevoz delimično - ima
18. Solarni paneli i bašte na krovovima ima - ima
19. Ekonomija deljenja umesto potrošačke delimično - delimično
20. Zajednička vožnja do posla nema - delimično
21. Pametne klime nepoznato - nepoznato
22. Recikliranje vode nema - ima
23. Net širokog spektra ima - ima
24. Urbano planiranje ima - ima
25. Plaćanje putem telefona delimično - delimično

Raste ekološka svest

U našem gradu raste i ekološka svest, pa sve više građana koristi programe recikliranja „Gradske čistoće”. Oko 18.000 domaćinstava učestvuje u akciji „Eko kesa za čistiji grad”, a postoji i 37 reciklažnih ostrva. Ipak, sistem „Plati kada bacaš” štetni otpad kod nas još ne funkcioniše.

Izvor: 24sata

Pogledajte još