Proleće u januaru probudilo medvede i pčele

U Visokim Tatrama i sa poljske i sa slovačke strane turiste upozoravaju na oprez zbog toga što je prolećno vreme probudilo medvede i isteralo neke od njih iz brloga i sada tumaraju i traže hranu.

Proteklog vikenda medved je napao jednog slovačkog šumara kraj mesta Pribilina u Tatrama, ugrizao ga za nogu, pa je 26-godišnji Slovak završio je u bolnici.

"Kada se medvedi probude iz zimskog sna većinom ostaju blizu svojih brloga. Medvedice sa mladima iz brloga ne izlaze. Drugo je ako je u blizini hrana, većinom ona kojom šumari prihranjuju zimi drugu divljač", kazao je Erik Balaž iz slovačkog udruženja za zaštitu šuma VLK.

On je upozorio da medvedi, iako su nervozni kada se prenu iz zimske hibernacije, ne napadaju čoveka prvi, a ako i dođe do napada nije im cilj da ubiju, a da medved ako ikako ima mogućnost da se povuče to i učini.

"Ako počnete da vičete, pucate ili ga napadne vaš pas, medved će se sigurno boriti", kazao je Balaž.

Medvedi u Tatrama i na poljskoj i na slovačkoj strani probudili su se uglavnom u nižim predelima, često i zato što je voda počela da im prodire u brloge.

"Reč je pre svega o mlađim medvedima. U najvišim predelima gde je ipak hladnije, ne pretpostavljamo da će se buditi iz zimskog sna"
, kazao je glavni veterinar Nacionalnog prirodnog parka u Tatrama Jozef Hibler.

U susednoj Češkoj temperature od preko 13 stepeni iznad nule izmamile su pčele, a i krpelje kojih obično nema od kraja novembra.

"Ako se pčele probude nakratko, ništa nije strašno. Ali ako bi toplo vreme potrajalo duže, počele bi da troše zalihe i one bi im nedostajale u proleće"
, kazao je Martin Straka iz Češkog saveza pčelara.

Proleće u januaru, kada mu vreme nije, prenulo je iz zimske letargije i rastinje, recimo mahovinu, a i neko drveće i žbunje na kojima su se pojavili pupoljci.

Toplo vreme u srednjoj Evropi zadržaće se, prema prognozama meteorologa, još nekoliko dana, a sredinom januara očekuje se oštri mraz.

Izvor: Beta
Foto: Wikipedia - Malene Thyssen

Pogledajte još