Južnobački okrug: Epidemija trihineloze

U Novom Sadu je registrovana epidemija trihineloze, a od kraja decembra do srede zabeleženo je 14 slučajeva obolelih na teritoriji Južnobačkog okruga.

Epidemiološka povezanost je utvrđena kod četiri osobe koje su obolele u okviru porodične epidemije u Šajkašu, jer su konzumirali meso od svinje koje su sami klali u dvorištu kuće, a obolelo je još 10 osoba, koje su jele konjske kobasice kupljene iz privatne mesarske radnje u Novom Sadu, a jedna obolela osoba je konjske kobasice kupila na jednoj od novosadskih pijaca.

U Institutu za javno zdravlje Vojvodine kažu da je epidemija registrovana 28. decembra, a većina obolelih zadržana je na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Vojvodine.

- Svi slučajevi su nama odmah prijavljeni i mi smo obavili kontrolu mesa sporne mesare koja je prodavala sumnjive konjske kobasice, ali u ispitanim uzorcima nije pronađena trihinela. Ta mesara je ipak zatvorena, zbog toga što meso nije prošlo određenu kontrolu - rečeno je „Novostima“ u Veterinarskoj inspekciji.

U Subotici je takođe izolovana larva trihinele iz svinjskog mesa, 6. januara, na uzorku mesa donetog na analizu u Veterinarsku stanicu „Veterinar“. Po nalogu inspekcije, zaraženo meso je odmah povučeno iz upotrebe, te se u poslednjem trenutku izbeglo stavljanje neispravnog mesa na božićne trpeze.

NEOPHODNA ANALIZA MESA
Ove sezone svinjokolja, u Subotici je ovo prvi slučaj zaraze - rekao je veterinar Mario Tikvicki. - Iako je meso bilo pripremano za božićnu trpezu, ono je, srećom, prethodno doneto na analizu. Stigla su nam ukupno četiri uzorka mesa istog proizvođača, a samo je ovaj jedan bio pozitivan na prisustvo trihinele.

Izvor: Večernje Novosti

Pogledajte još