Vrbas: Nacistički pozdrav gimnazijalaca profesoru izazvao šok

Pravi hit na „Jutjubu“ postao je snimak maturanata Gimnazije „Žarko Zrenjanin“ u Vrbasu, koji na ekskurziji salutiraju uz nacistički pozdrav „hajl“, a profesor nemačkog Kemiveši Atila sa „hajl“ otpozdravlja. Makar izrečeno i u šali, ovo nacističko „znamenje“ moglo bi skupo da košta gimnazijalce, ali i predavača, jer je podsticanje nacizma u školama ozbiljan disciplinski prekršaj.

I učenici i nastavnici dužni su da se tokom ekskurzije pridržavaju pravila ponašanja koja važe i u učionicama. Ovaj slučaj inspekciji je prijavila Radojka Tmušić Stepanov, profesorka ruskog jezika u istoj gimnaziji.

- Ta ekskurzija organizovana je polovinom oktobra, na njoj je bio i direktor gimnazije, koji do danas nije preduzeo nikakvu disciplinsku meru - kaže Tmušić Stepanov za „Novosti“. - To nije prvi ispad pomenutog profesora. Još pre dve godine na zid kabineta za nemački jezik zakačeni su tenkovi sa kukastim krstovima. Meni je stvarno čudno da od čitave nemačke istorije i kulture neko ističe razvoj tenkovske industrije.

Ona kaže da do danas niko nije doveo u pitanje licencu nastavnika. Sada se nada da će prosvetne vlasti ozbiljnije ispitati slučaj. Predmet je stigao do Republičke prosvetne inspekcije.

- Dobili smo predmet i prosledili ga pokrajinskim prosvetnim inspektorima - potvrđuje za „Novosti“ Velimir Tmušić, načelnik inspekcije. - Do kraja nedelje očekujemo izveštaj i postupićemo u skladu sa zaključcima.

Direktor Gimnazije u Vrbasu Svetozar Vujačić dao je pred kraj 2013. ostavku na ovu funkciju, ali razlog za to, prema rečima njegove naslednice Ljiljane Kovačević, nisu događaji na ekskurziji u Beču, niti optužbe za zataškavanje bilo kakvih nacističkih ili nacionalističkih ispada.

V. D. direktora gimnazije u Vrbasu Ljiljana Kovačević kaže da su u školi vrlo poremećeni međuljudski odnosi i da je direktor Vujačić ostavku dao „iz ličnih razloga, ne želeći da je obrazlaže“. Vujačić nije želeo da komentariše ni sporni snimak na „Jutjubu“, a posredno je saznao da je prozvan. - Moram da se konsultujem sa advokatom, a povodom svega ću se oglasiti za nedelju dana - kazao je Vujačić.

- U našoj školi nema nacizma, rasizma, šovinizma, nacionalizma, niti antisrpstva. Bila sam učenica ove škole, a u njoj 23 godine radim kao profesor istorije. Pogledala sam snimak na „Jutjubu“ i nisam videla ništa sporno. To su gafovi ili gegovi učenika, nemarnost i ništa drugo. Profesor nemačkog je to očigledno tako i prihvatio i nije podsticao - kaže v. d. direktora vrbaske gimnazije Ljiljana Kovačević.

Ona kaže da cela priča ima zaleđinu, jer doskorašnji direktor Svetozar Vujačić i nastavnik nemačkog Atila Kemiveši zbog sličnih optužbi, objavljenih pre dve godine u lokalnom listu, vode sudski spor sa profesorkom ruskog Radojkom Tmušić Stepanov.

Učenici Gimnazije kažu da nema govora o veličanju nacizma na časovima nemačkog kod profesora Kemivešija.

- Učenici dobijaju zadatak da napišu temu o nečemu iz Nemačke, a kad iscrpe priče o privredi, „mercedesu“ i „golfu“, onda je prva stvar koja im padne na pamet - nacizam. Sporni pano, ilustrovan fotografijama nemačkih tenkova iz Drugog svetskog rata, uradila je 16-godišnja učenica, ali ne da bi afirmisala nacističku ideologiju, a taj rad je bio na zidu dok se nije pojavio pano sa novom temom - kažu u vrbaskoj gimnaziji.

Foto: youtube printscreen
Izvor: Večernje Novosti

Pogledajte još