RS danas obeležava 22. godišnjicu formiranja

Svečanoj akademiji u Kulturnom centru Banski dvor i prijemu u zgradu Vlade Republike Srpske prisustvovaće premijer Srbije Ivica Dačić i ministri spoljnih poslova Ivan Mrkić, pravde i državne uprave Nikola Selaković i energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović.

Selaković i Mrkić će prethodno prisustvovati liturgiji i slavskom obredu u Sabornom hramu Hrista spasitelja, koju će služiti patrijarh srpski Irinej.

Povodom obeležavanja Dana i krsne slave Republike Srpske, Banjaluku će posetiti i princ Aleksandar Karadjordjević sa suprugom Katarinom i članom Krunskog veća Dušanom Babcem.

Najavljeno je da će oni posetiti i Dom za decu bez roditeljskog staranja "Rade Vranješević" i dečje odeljenje u Kliničkom centru u Banjaluci.

Republika Srpska obeležava 9. januar u znak sećanja na taj dan 1992. godine, kada je na Palama proglašena Srpska Republika BiH.

Tokom političke krize nakon otcepljenja BIH 1991.godine, Srbi su stvorili posebnu skupštinu 24. oktobra pod nazivom "Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini". Dana 21. novembra skupština je objavila da sve opštine, mesne zajednice i naseljena mesta gde je više od 50 odsto stanovnika glasalo da ostane u Jugoslaviji, postaju deo "srpskih autonomnih teritorija".

Naredne godine 9. januara u Sarajevu ova skupština je proglasila "Republiku Srpsku Bosnu i Hercegovinu".

Izvor: Blic

Pogledajte još