EU prerasta u "Sjedinjene evropske države"

Ona se, prema pisanju britanskog “Telegrafa”, založila za to da birači na izborima za EU ovog proleća odluče da li žele “istinsku političku uniju”.

"Moramo da izgradimo Sjedinjene Evropske Države sa Komisijom kao vladom i dva doma - Evropskim parlamentom i Senatom država članica",
rekla je Redingova, evropski komesar sa najdužim stažom.

Vizija Redingove, koju dele mnogi u evropskim institucijama, transformisala EU u superdržavu u kojoj bi nacionalne vlade i parlamenti imali neznatnu političku ulogu, kakvu imaju lokalni saveti u Britaniji.

U skladu sa njenim planom, Komisija bi imala prevlast nad vladama, a članovi Evropskog parlamenta imali bi veći suverenitet od recimo članova Donjeg doma
u Britaniji. Nacionalni lideri okupljeni u Evropskom savetu imali bi samo savetodavnu ulogu sličnu onoj koju imaju članovi Doma lordova.

Najdžel Faradž, vođa Partije nezavisnosti Ujedinjenog Kraljevstva (UKIP), izjavio je da je gospođa Reding pokazala britanskim biračima kako da glasaju na biralištima.

"Za ljude na vlasti u Briselu to je jedini izbor, oni ne nude nikakve reforme, već samo Sjedinjene Evropske Države. Na izborima 22. maja britanski narod mora da se zapita da li je to ono što želi i shodno tome glasa", poručio je Faradž, dodajući da je “siguran da će ljudi reći ‘ne’ tom centrističkom fanatizmu”.

Izjave Redingove ilustruju sve veći jaz između Evrope koja želi “tešnji savez” i Velike Britanije koja nastoji da ograniči ovlašćenja Brisela.

Visoki zvaničnici EU poput Redingove žele da se u kampanji pred majske izbore ode dalje od rasprava o štednji u evrozoni i prihvati šira vizija Evrope.

"Ta debata sada ulazi u odlučujuću fazu. Za nešto manje od četiri meseca, građani širom Evrope moći će da se izjasne u kakvoj Evropi žele da žive. Ishod tih ibora uticaće na to kako će izgledati Evropa u narednim godinama. Zato će ovo glasanje biti presudno",
poručila je Redingova.

U govoru u Atini, Žoze Manuel Barozo, predsednik Komisije, najavio je da će EU iskoristiti stogodišnjicu izbijanja Prvog svetskog rata da upozori na to da evroskepticizam, ekstremna desnica i populističke antievropske stranke mogu ponovo da donesu rat Evropi.

"Do današnjeg dana nijedna druga politička građevina nije ponudila bolji način da se organizuje život kako bi se smanjilo varvarstvo u našem svetu",
rekao je on.

Izvor: Blic/ foto: AP/ Vadim Ghirda

Pogledajte još