Objavljena lista "propalih zemalja", u regionu samo Bosna gora od Srbije

0

Fond za mir (FFP) objavio listu "propalih“ zemalja sveta devetu godinu za redom. Srbija je zauzela neslavno 92. mesto, a od zemalja iz regiona jedina gore rangirana je Bosna i Hercegovina koja je na 83. mestu.

Zemlje su rangirane po vrednosti 12 indikatora iz nekoliko sfera kao što su socijalna, politička, ekonomska i vojna. U istraživanje su uvršteni i siromaštvo, poštovanje ljudskih prava, ekonomski razvoj, zadovoljstvo građana, sigurnost i legitimnost države, a izvršeno je na dostupnim člancima i izveštajima.

Na ubedljivo prvom i najgorem mestu nalazi se Somalija, nakon koje slede Kongo, Sudan, Južni Sudan i Čad. Među deset su još ušli Jemen, Avganistan, Haiti, Centralnoafrička Republika i Zimbabve.

Od Zemalja bivše Jugoslavije, najbolje plasirana je Slovenija, koja se našla na 163. mestu. Hrvatska je na 135., a Makedonija na 112. mestu. Srbija je zauzela 92. poziciju, dok je najgora Bosna i Hercegovina (BiH), koja se našla na 83. mestu.

Finska je, na 178. mestu, ponovo ponela titulu najbolje države sveta. Iza nje slede Švedska na drugom i Norveška na trećem mestu.

Švajcarska, Danska, Novi Zeland, Luksemburg, Island, Irska i Australija takođe su ušle među deset najboljih država sveta.

Rusija se, međutim, našla na 80. Poziciji, dok je susedna Albanija 119.

Izvor: Blic/ foto: www.fundforpeace.org

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.