Republika Srpska obeležila 22 godine od osnivanja

Foto: Beta (arhiva)

Predsednik RS Milorad Dodik poručio je da Srpska želi da ojača autonomiju.

"Namera nam je da ojačamo našu samostalnost. Mislimo da je to legitimno, da je dozvoljeno i da nije protivno međunarodnom pravu. Svaki narod treba da ima svoj cilj. Život u BiH nije lak. Želimo da sarađujemo sa svima i ta saradnja traži samo uvažavanje naše posebnosti, ljubavi i želja"
rekao je Dodik.

On je, govoreći na svečanoj akademiji, rekao da građani Srpske nikada ne smeju odustati i da treba da učine sve da Republika Srpska bude što je moguće prepoznatljivija.

Dodik je rekao i da su sve strateške odluke Republike Srpske donesene, pa i kada je reč o putu ka EU mada taj put, kako je rekao, u ovom trenutku nije toliko entuzijastičan. A kada je reč o priljučenju NATO-u, predsednik je rekao da o tome može da odluči samo narod i to na referendumu, kada to bude trebalo.

Akademiji je prethodila liturgija u Sabornom hramu Hrista Spasitelja koju je služio patrijarh srpski Irinej. Nakon liturgije poglavar SPC je rekao da Republici Srpskoj i Srbiji potrebno jedinstvo u svemu što je dobro, a Srbe u BiH pozvao da ostanu verni Bogu i svojoj veri.

Obeležavanju Dana RS i krsne slave iz Srbije su prisustvovali ministri Ivan Mrkić, Nikola Selaković i ministarka Zorana Mihajlović.

"Došli smo da, u ime Vlade Srbije i predsednika Republike, zvaničnicima Republike Srpske najsrdačnije čestitamo njihov veliki praznik"
, rekao je Mrkić.

Obeležavanje Dana RS nije prihvatljivo za Bošnjake u tom entitetu. Potpredsednik Narodne skupštine Ramiz Salkić, između ostalog, rekao je da odbijanje da učestvuju u slavlju posvećenom ovom datumu, nije negiranje Ustava BiH, već legitiman način da pokažu kako ne prihvataju odluke koje su u prošlosti donesene bez Bošnjaka i protiv interesa Bošnjaka.

Telegrame čestitke povodom godišnjice osnivanja Republike Srpske uputio je predsednik DSS Vojislav Koštunica koji je poručio da danas nema većeg nacionalnog interesa od očuvanja Srbije i Republike Srpske i istakao da sve treba učiniti da bi se umnožile političke, kulturne, ekonomske i sve druge veze srpskog naroda sa obe strane Drine.

Lider DS Dragan Đilas je predsedniku i građanima RS poručio da će se njegova stranka i dalje zalagati da Srbija, kao potpisnica Dejtonskog sporazuma, razvija sveobuhvatnu saradnju sa Srpskom na osnovu Sporazuma o specijalnim paralelnim vezama.

RS ima ogroman potencijal i ogromnu političku mogućnost da doprinese izgradnji odnosa u BiH i regionu, smatra predsednik Srpskog nacionalnog veća u Hrvatskoj Milorad Pupovac.


Blic

Pogledajte još