Užice: Počela izgradnja alternativnog vodovoda

Izgradnja alternativnog vododovoda od Sušičkih vrela do Užica počela je danas postavljanjem cevi za cevodod dug 1.500 metara, a prema rečima direktora Srbijavoda Gorana Puzovića, radovi su počeli na celoj trasi.

"Raščišćeno je dve trećine vrlo nepristupačnog terena kojim će proći cevovod, a u naredna tri dana sve cevi će biti dopremljene na trasu", rekao je Puzović i podsetio da će sve radovi biti završeni do 25. januara, kako je prvobitnim planom i predviđeno.

Radove izvode Vojska Srbije i Jedinstvo iz Užica.

Major Slavko Prodanović, komandir radne grupe Vojske Srbije koja izvodi radove na pripremi trase za postavljanje cevovoda, rekao je da je Vojska veći deo posla već uradila.

“Pripremljeno 1.200 metara trase, a kompletna trasa biće raščišćena do subote. Vojska ulaže sve napore da se posao odradi u što kraćem roku”, rekao je Prodanović.

Početku radova prisustvovao je načelnik Štaba za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić, koji je istakao da problem vodosnabdevanja vode nije samo problem Užica i zato se Vlada Srbije uključila kako bi se on što pre rešio.

“Urađeno je sve što je moglo da se uradi u kratkom vremenu. Spremni smo i za situaciju ako dođe do naglog zahlađenja, kada će se obezbediti dodatne cisterne i flaširana voda koja će se besplatno deliti Užičanima”, rekao je Marić.

Gradonačelnik Užica Saša Milošević zahvalio je Vojski Srbije na pomoći i naglasio da će akumulacija Vrutci posle sanacije i dalje ostati prioritetni izvor vodosnabdevanja Užica.

“Grad se već sada vodom ne snabdeva sa Vrutaka već iz alternativnih izvora sa velike brane na Đetinji i iz reni bunara, kako bi se očištila gradska vodovodna mreža od algi"", rekao je Milošević i dodao da će Užičani brzo dobiti čistu vodu.

Gradonačelnik je rekao i da će se pitanjem odgovornosti baviti posle rešavanja problema vodosnabdevanja grada.

Puzović je ponovio da je tehnički prijem aklumulacije Vrutci započet 2009.godine, kada su izgubili vodnu i upotrebnu dozvolu, a da nepravilnosti koje su tada naložene do danas nisu sve ispravljene.

“Investitor akumulacije Vrutci je užički Vodovod i kada otklone sve nepravilnosti Srbijavode će preuzeti gazdovanje nad akumulacijom”, poručio je Puzović.

Izvor: Večernje Novosti

Pogledajte još