Samo u Srbiji: Dve neradne Nove godine

Na ovaj način Srbija će biti jedina zemlja u Evropi u kojoj se neradno slave dve Nove godine, i kalendarska i takozvana srpska. Vlada Srbije još nije donela zvaničnu preporuku da li će prvi dan Nove godine po julijanskom kalendaru biti neradan mada bi, prema prvim informacijama, tako trebalo da bude.

Prema Zakonu o državnim i drugim praznicima, 14. januar niti je neradni dan niti je praznik. Međutim, da tog dana može da se praznuje prošle godine predložio je predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, što je Vlada i usvojila.

- Prošlogodišnja preporuka da 14. januar bude neradan nije bila obavezujuća i poslodavci su mogli da odluče da li će tog dana raditi ili ne. Tamo gde je taj dan bio tretiran kao praznik a ljudi su radili, isplaćivane su im uvećane dnevnice, a tamo gde je bio redovni radni dan, isplaćivane su redovne dnevnice - kažu u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike.

Iako preporuka nije bila obavezujuća, skoro sve državne institucije i administracija su je se pridržavali. Prema podacima Unije poslodavaca Srbije, jedna trećina institucija je tog dana imala samo svoje dežurne, dok dve trećine uopšte nije radilo. S druge strane, sve privatne firme, bez obzira na to da li su velike ili male, radile su tog dana uobičajeno.

U velikim trgovinskim lancima kompanija” Delez”, “Roda” i “Merkator” kažu da će svi objekti raditi normalno.

- Januar i februar su generalno slabiji meseci za privredu, ali u proseku jedan neradni dan nas košta oko 17-18 miliona evra. Najgori su dani kada privreda radi, a država ne - kaže Dragoljub Rajić, direktor Unije poslodavaca Srbije.

Izvor: Blic

Pogledajte još