Sarajevo: Građani žele da podignu spomenik čistaču cipela

Hasani je u Sarajevu umro 6. januara ove godine u 82. godini, što je izazvalo veliko žaljenje građana, koji su na mestu gde je radio postavili cveće i zapalili sveće.

Sarajlije smatraju da je čika Mišo legenda grada Sarajeva i da će njegovim odlaskom grad biti mnogo prazniji.

On je na ulici radio više od 60 godina, a za to vreme je stekao veliku naklonost građana, ali i javnih ličnosti koji su često zastajali pored Hasanija i s njim razmenjivali mišljenje o svakodnevnim životnim temama.

Čika Mišo je bio jedan od najpoznatijih simbola Sarajeva i jedini posleratni ulični čistač cipela. Rođen je 22. decembra 1931. godine. Dobio je posebno priznanje Grada Sarajeva i stan koji mu je osigurala Vlada Kantona Sarajevo.

Čika Mišo je ostao na svom radnom mestu i posle otvaranja prvog Mekdonalds restorana u glavnom gradu BiH pre tri godine. Na istom mestu je počeo da radi pre 60 godina, gđe se najpre nalazila stara sarajevska prodavnica duvana, zatim restoran Ekspres, a od 2011. godine je izgrađen Mekdonaldsov restoran brze hrane.

Plašio se legendarni čistač cipela da će biti deložiran ispred luksuznog zdanja novog restorana, zbog čega je tražio potpis vlasnika franšize za Mekdonalds u Sarajevu da mu garantuje da njegovo radno mesto neće biti razrušeno.

Gledajući redove gostiju u Mekdonaldsu, čika Mišo je često izjavljivao da bi želeo da su isti toliki redovi i pred njegovom "radnjom". Od svog posla, kako je izjavio pre godinu dana, više nije mogao lagodno da živi jer "ljudi sve manje čiste cipele na ulici".

Peticija s potpisima građana koja je pokrenuta da čika Mišo dobije spomenik u Sarajevu biće predata Vladi Kantona Sarajevo i opštinama Centar i Stari Grad.

Foto: ilustracija/youtube printscreen
Izvor: B92

Pogledajte još