Namirnice za zdrav početak dana

Jaja

Ova namirnica sadrži 13 korisnih hranljivih sastojaka, uključujući i važne proteine.Takođe, žumanca su bogata vitaminom B, koji je veoma važan za pamćenje, a sadrže i lutein i zeaksantin, koji povoljno utiču na zdravlje očiju.

Kafa

Iako će previše kafe svakako nepovoljno utičati na zdravlje, jutarnja šolja ovog napitka sadrži optimalan nivo antioksidanata. U umerenim količinama, kafa povoljno utiče na zdravlje srca i mozga. Takođe, može zaštiti organizam od nastanka kancera i dijabetesa tipa 2.

Banane

Ovo popularno južno voće je često nepravedno svrstavano u grupu visokokaloričnih namirnica koje bi osobe na dijeti trebalo da izbegavaju. Međutim, banane su savršen izbor za doručak, s obzirom da sadrže dosta hranljivih materija. Bogate su vlaknima, vitaminom C i kalijumom, a ova kombinacija je savršena za održavanje optimalnog krvnog pritiska.

Grejpfrut

Još jedan odličan izvor vitamina C i kalijuma je citrusno voće. Istraživanje koje je sprovedeno na Skrips klinici u San Dijegu je pokazalo da konzumiranje pola grejpfruta pre svakog obroka, a naročito doručka, ubrzava gubitak težine.

Bobičasto voće

Za koje god bobičasto voće da se odluičite, obezbedićete organizmu dosta antioksidanata, vlakana i vitamina C i nešto malo kalorija. Neka istraživanja su pokazala da bobičasto voće deluje preventivno na pojavu kancera, a može i usporiti neurološke probleme koji nastaju usled starenja.

Jogurt

Kao i jaja, i jogurt sadrži proteine koji obuzdavaju naš apetit tokom dana. Takođe je i značajan izvor kalcijuma.

Čaj

Zahvaljujući antioksidansima flavonoidima, ljubitelji čaja uživaju u prednostima sastojaka koji ojačavaju imuni sistem i imaju protivupalno dejstvo. Zeleni, crni i beli čajevi, sudeći prema nekim istraživanjima, imaju važnu u ulogu u prevenciji kancera, bolesti srca i dijabetesa. Naravno, sve to važi ukoliko pijete nezaslađeni čaj. Čaj ima sastojke koji izazivaju osećaj budnosti i pomažu nam da se koncetrišemo.

Ovsena kaša

Ova zdrava kaša sadrži dosta vlakana i čini nas duže sitim. Takođe, ovsena kaša može održavati nivo holesterola na optimalnom nivou. Prelijte kašu bananom ili bobičastim voćem i dobili ste savršen hranljivi doručak, bogat proteinima, dobrim ugljenim hidratima i mastima.

Izvor: b92

Pogledajte još