Radulović: Zdravstveno osiguranje za sve

On je istakao da je takav akcioni plan deo strategije za razvoj preduzetništva i konkurentnosti, čiji je cilj popravljaje ukupnog poslovnog ambijenta.

Radulović je dodao da zdravstveno osiguranje ne bi trebalo da zavisi od toga da li poslodavac uplaćuje doprinose.

"Radićemo na tome da zdravstvene knjižice budu overene za sve. Stav Ministarstva privrede je da svi treba da imaju zdravstveno osiguranje, bez obzira na status, samim tim što su građani Srbije", precizirao je ministar.

Ministarstvo privrede predložilo je i da Republički zavod za zdravstveno osiguranje (RZZO) direktno isplaćuje porodiljsko bolovanje, a Radulović je objasnio da nije dobra dosadašnja praksa da najpre poslodavac uplaćuje porodiljama naknadu, a da im nakon toga RZZO refundira troškove.

On je najavio i reforme u oblasti reformskog poslovanja i izvoza, kao i olakšavanje poslovanja preko Interneta.

Važna je, kako je istakao, i reforma inspekcijskih službi, a kao primer naveo je inspekcijsku službu za turizam, u okviru Ministarstva privrede, za koju je već doneta direktiva kako će se meriti rezultati rada. On je rekao i da fokus rada inspekicjskih službi treba da budu oni koji rade "na crno".

Radulović je govorio o predloženom zakonu o radu. On je rekao da je u interesu svih zaposlenih i da neće doprineti smanjivanju plata.

Ministar je rekao da je taj zakon ključan za privredni rast i da ne može da se pravi samo za zaposlene u javnom sektoru, već za sve ljude.

"Zakon se ne može praviti za javni sektor, pa primenjivati na mikro i mala preduzeća," rekao je Radulović.

On je dodao da niko nije protiv sindikata i da oni treba da se vrate u pregovore o tom zakonu.
Prema njegovim rečima, neophodan je socijalni dijalog koji može da se odvija u radnoj grupi i u javnoj raspravi, podsetivši da su sindikati izašli iz radne grupe, a potom i iz javne rasprave.

"Zakon o radu mora da prođe", rekao je Radulović i ocenio da će ukoliko se to ne desi, cenu plaćati svi građani Srbije.

Radulović je rekao i da je predloženi zakon dobar i da svaka odredba ima svoje razloge, koji su u interesu svih zaposlenih.

On je podsetio i da je zakon o radu pripremalo Ministarstvo rada, a da je Ministarstvo privrede učestvovalo u tome, jer je taj zakon od ključne važnosti za privredu.

Radulović je izjavio da je ministarstvo privrede u 2013. godini ostvarilo budžetske uštede od 4,6 milijardi dinara, od čega se najveći deo sredstava, 3,6 milijardi dinara, odnosio na subvencije.

"Ukupan budžet Ministarstva privrede za 2013. godinu iznosio je 31,6 milijardi dinara, od čega je utrošeno 27 milijardi dinara"
, naveo je Radulović.

On je precizirao da se na subvencijama za javna preduzeća uštedelo 375 miliona dinara, a za privatna preduzeća 1,7 milijardi dinara.

Radulović je napomenuo da su prošle godine ostvarene i uštede kada je reč o platama zaposlenih u Ministarstvu privrede, u iznosu od 25 miliona dinara.

Ministar je podsetio da budžet Ministarstva privrede za 2014. godinu ne predviđa nove subvencije, kao i da će svi ranije potpisani ugovori biti poštovani.

Izvor: Mondo
Foto: Beta - Slobodan Miljević

Pogledajte još