Pronađen klavir na kome je svirala Andrićeva Lotika

Nikola se iznenadio kada je na klaviru pročitao natpis da je napravljen 1898. godine u Nemačkoj i da je prilično očuvan.

"Zainteresovalo me je to ko je bio vlasnik jednog od retkih klavira u Višegradu. Saznao sam da je na njemu svirala Loti Celermajer, poznati lik Lotike iz romana hronike Ive Andrića "Na Drini ćuprije"- rekao je Đukanović.

Jedina Jevrejka koja živi od pre Drugog svetskog rata u Višegradu Bukica Romano kaže da se udala za muža Avrama 1946. godine i došla u grad na obalama Drine i Rzava. Njoj je poznato da je klavir pripadao Lotiki a onda njenim nećakinjama Heleni i Ini.

"Helena je stanovala tada u podrumu Lotikinog hotela koji je bio oštećen u ratu. Poznata krojačica Bajla, i ostali preživeli Jevreji i ja smo subotom, na naš praznik, odlazili u podrum Celermajerovog hotela gde nam je Helena svirala kompozicije Baha, Betovena i Lista",
priča Bukica.

Bukica se seća da je Helena nudila opštini da proda ostatke hotela ali u to vreme je vlast proglasila nacionalizaciju pa joj je od imovine ostao samo klavir.

"Ne znajući šta će s njim Helena ga je poklonila višegradskom kulturno-umetničkom društvu",
objašnjava Bukica.

Kulurno-umetničko društvo radilo je pri Domu kulture koji je otvoren 1953. godine. Godinu dana kasnije u višegradsku gimnaziju je stigao iz Užica profesor geografije Božidar Polić.

Na tom klaviru je tada svirao ruski emigrant Aleksej Eframov koji je vodio i lokalni hor.

Direktor Doma kulture Nikola Đukanović klavir je postavio u holu ovog zdanja. Na njemu je i natpis kome je pripadao i to je još jedna zanimljivost za brojne turiste koji dolaze u ovaj grad.

Izvor: Kurir

Pogledajte još