Uskoro proizvodnja neophodnih, a zabranjenih lekova

"'Aminofilin' je već počeo da se proizvodi u Srbiji, a najavu o početku proizvodnje imamo i za lek 'furosemid'. Do tada će ga osiguranici dobijati u apotekama kao lek sa Liste D koji se izdaje na recept", rečeno je danas Tanjugu u Sektoru za zdravstvenu zaštitu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO).

"Lekovi sa liste D za koje se pojavio proizvođač u Srbiji stavljeni su na Listu A, ali su ostali i na D listi još neko vreme, dok se kod domaćeg proizvođaca ne potvrdi radovno snabdevanje, što je u skladu sa Pravilnikom o Listi lekova", ističu u RFZO.

Navodeći kao primer "aminofilin", "acenokumarol", za koje je u 2013. godini bilo izdvojeno 56 miliona dinara, u RFZO preciziraju da će stavljanjem na Listu A ostvariti uštedu od oko 16 miliona.

RFZO je naveo da na godišnjem nivou za lekove sa liste D koji se izdaju na recept izdvaja 1,8 odsto od ukupnih sredstava koja su opredeljena za lekove na recept.

"Furosemid", kod nas poznatiji kao "lasix", diuretik je brzog dejstva koji se koristi u terapiji visokog krvnog pritiska, srčane insuficijencije i edema. Veliki procenat starije populacije ima ovaj lek kao redovnu terapiju.

"Aminofilin" je takođe veoma čest u terapiji hroničnih bolesnika, a prepisuje se za opstruktivne bolesti pluća - bronhijalnu astmu i opstruktivni bronhitis.

Izvor:Blic

Pogledajte još