Četiri načina kako da sami proverite svoje zdravlje

Jedan od osam gojaznih Australijanaca smatra da nema nikakvih problema s težinom i da ne mora da menja svoje životne navike i način ishrane. Zato je jedan australijski portal objavio nekoliko jednostavnih načina uz pomoć kojih sami možemo da testiramo kakvo nam je zdravlje i da se shodno tome i ponašamo.

1. Izračunajte svoj BMI (indeks telesne težine)
Formula je vrlo jednostavna, a koristi se kao pokazatelj stepena uhranjenosti osobe. Predstavlja odnos telesne težine u kilogramima i telesne visine u metrima. "Zdravi" BMI kreće se u rasponu od 18 do 25, a preko toga može da bude pokazatelj povećanog rizika od nekih zdravstvenih problema poput dijabetesa tipa 2 i bolesti srca.

2. Izmerite struk
Svi vitalni organi smešteni su u trbušnoj duplji pa prekomerna težina i naslage na stomaku ometaju njihov rad. Prema informacijama australijske vlade, obim struka bi trebalo da bude manji od 94 centimetara za muškarce i 80 centimetara za žene. Sve više od toga može da prouzrokuje zdravstvene probleme.

3. Proverite krvni pritisak
Krvni pritisak upućuje na to kakav je pritisak krvi na zidove arterija. Visok krvni pritisak može da poveća rizik od bolesti srca i moždanog udara. Da bi bio u granicama normale, krvni pritisak bi trebalo da bude manji od 120/80 mmHg.

4. Otkucaji srca
Broj otkucaja srca može da vam pokaže u kakvoj ste formi. Za većinu ljudi ta brojka bi trebalo da bude od 60 do 100 otkucaja u minuti. Otkucaji srca koji su veći od 100 znači da vaše telo teže radi svoj posao, a može da bude i indikator povišenog krvnog pritiska i srčanih bolesti. Da biste sami jednostavno izračunali koliki su vaši otkucaji srca, postavite lagano prst iza levog uha dok ne osetite bilo, brojite otkucaje 15 sekundi, a zatim taj broj pomnožite s četiri

Izvor: Večernji.hr
Foto: Morguefile

Pogledajte još