Guča!

Prvi igrani film o srpskoj trubi završen je prošle jeseni u Beogradu posle više od dva i po meseca snimanja po raznim lokacijama u Srbiji i Bugarskoj.Posle dugotrajne i zahtevne postprodukcije slike i tona i rada u laboratoriji za sliku u Beču (po prvi put na našem filmu je rađen proces Digital Intermediata, digitalne obrade filmske trake), i posle više od pet nedelja finalnog miksa u Berlinu u THX studiju na najvišem nivou, film je kompletiran ovog leta.

Za ovu priču su bile zainteresovane i značajne evropske filmske fondacije koje su pomogle produkciju filma. Pored našeg Ministarstva kulture, novac su odobrili i Eurimages, MDM, Nacionalni filmski fond Bugarske i Filmski Fond iz Beča.

Priča govori o Julijani, 16-godišnjoj ćerki najvećeg srpkog trubača Sačma Trandafilovića, koja se zaljubi u vršnjaka Romea, perspektivnog trubača iz romskog orkestra Sandokanovih Tigrova.

Sačmo rezigniran Romeovim poreklom, učini sve da ih razdvoji i zabrani ljubav. Ipak, kao strasni obožavalac Luja Amstronga po kojem nosi nadimak, Sačmo obećava na svečanom porodičnom skupu da će se odreći svojih rasističkih predrasuda ako ga Romeo nadsvira na predstojećem Saboru trubača u Guči. Finale u Dragačevu je poslednja šansa za nesrećne ljubavnike. Romeo mora da učini nemoguće, da nadsvira nepobedivog Julijaninog oca i na taj način osvoji ljubav…

Reditelj i scenarista ovog filma, Dušan Milić, je sa svojim debitantskim filmskim ostvarenjem „Jagoda u supermarketu“ doživeo međunarodni uspeh sa 5 nagrada na međunarodnim filmskim festivalima i distribucijom u preko 20 zemalja.

Glavne uloge: Mladen Nelević u ulozi Sačma – veliki glumac kojeg pamtimo iz filmova „Šest dana juna“, „Pismo-glava“, „Lepota poroka“, „Ono malo duše“, kao profesora u „Audiciji“, a popularnost širokog gledališta stekao je ulogom u jednoj od najpopularnijih domaćih TV serija „M(j)ešoviti brak“ na televiziji PINK. Nedavno smo ga gledali u filmu "Sedam i po " . Aleksandra Manasijević u ulozi Julijane – 16-ogodišnja amaterska glumica, prvi put na filmu. Marko Marković u ulozi Romea – genijalni mladi trubač, sin čuvenog Bobana Markovića. Trubu svira od svoje 5. godine, a za 18. rođendan od oca je dobio na poklon orkestar. I on po prvi put staje pred filmske kamere.

U ostalim ulogama:

- Slavoljub Pešić u ulozi Sandokana
- Olga Odanović u ulozi Paraskeve
- Zumrita Jakupović u ulozi Marijane
- Svetislav Pešić u ulozi Rokija
- Mira Đurđević u ulozi Romike
- Nenad Okanović u ulozi Graška
- Marko Jeremić u ulozi Ljubiše
- Jovo Maksić u ulozi Dragiše

Film prati i CD sa muzikom iz filma. Muziku koju je komponovao Dejan Pejović izvode orkestri Bobana i Marka Markovića i Dragana Ignjića. Na CD-u se kao specijalni gosti pojavljuju Tanja Savić sa numerom "Suknjica" na tekst Marine Tucaković, i Nikola Pejaković sa numerom "Pored mene nema moje žene". CD se već nalazi u prodaji.

Pogledajte još