Zašto je dobro češće masturbirati

'Masturbacija je deo zdravog seksualnog života', tvrdi Gloria Brame, seksolog te dodaje: 'Masturbacija je potpuno zdrava i bezopasna, zdravija je od svakodnevnog pranja zuba.'

A prema rečima stručnjaka, zahvaljujući brojnim zdravstvenim prednostima, masturbacija bi kod muškaraca trebalo da bude svakodnevna pojava, baš poput pranja zuba, piše Men's Health. Pitate se zašto? Evo nekih jako dobrih razloga.

Sprečava oboljenje od karcinoma. Australijska studija 2003. pokazala je kako muškarci koji ejakuliraju više od pet puta nedeljno imaju za trećinu manje šanse za oboljenjem od raka prostate. Šanse za rak prostate koje uzrokuju nakupljeni toksini u urogenitalnom traktu smanjuju se redovnom masturbacijom.

Pomaže u održavanju čvrstoće penisa. S godinama se gubi tonus mišića, uključujući i onih u penisu. Redovan seks ili masturbacija jača mišiće na dnu karlice te se tako sprečava erektilna disfunkcija i inkontinencija.

Pomaže da duže izdržite. Redovnom masturbacijom uspešno se sprečava prerana ejakulacija. Ako ste previše uzbuđeni, masturbacija pre seksa pomoći će vam da zadržite kontrolu. Stručnjaci preporučuju da i tokom masturbacije pokušate odgoditi orgazam i tako produžite trajanje i napominju da mnogi muškarci za samo mesec dana mogu znatno produžiti vreme do orgazama. Vežbom do savršenstva, zar ne?

Jača imunitet. Ejakulacija povećava nivo hormona kortizola. Kortizol, koji obično ima lošu reputaciju kao hormon izazvan stresom, zapravo u malim dozama pomaže održati i zadržati nivo imuniteta. Stoga masturbacija može stvoriti savršene uslove za jačanje imuniteta.

Poboljšava raspoloženje. Masturbacijom se izlučuju neurohemikalije koje podstiču dobro raspoloženje, poput dopamina i oksitocina. Te hemikalije podižu raspoloženje i podstiču zadovoljstvo. Orgazam je najveći prirodni izvor izlučivanja dopamina. Sken mozga osobe u trenutku orgazma izgleda poput skena mozga zavisnika od heroina, kažu stručnjaci.

Izvor: Tportal
Foto: allvoices.com

Pogledajte još