Žestoka borba za Zlatne globuse: Ko će dobiti prestižne nagrade?

0

Holivudska elita okupiće se u nedelju, 12. januara na crvenom tepihu uoči dodele Zlatnih globusa čime u Los Anđelesu počinje takozvana "sezona nagrada" koja će ove godine biti žestoka, smatraju kritičari.

Istorijska drama „12 godina ropstva“ i priča o prevarantima iz 1970-tih „Američka prevara“ glavni su konkurenti za Globuse, prvi šou u sezoni koja će kulminirati dodelom Oskara 2. marta.

Za Zlatni globus takmiče se još i svemirski triler „Gravitacija„, film o somalijskim piratima „Kapetan Filips„, porodična drama „August: Osage County“ i Martin Skorsezeov trosatni ep o skandaloznom svetu finansija „Vuk sa Vol strita„.

Kada je reč o drami, glavni favorit za glumački Globus je Britanac Čivetel Edžiofor za ulogu u „12 godina ropstva“ čiji je režiser i sunarodnik Stiv Mekvin takođe nominovan.

Kada je reč o ženskim ulogama u drami, najviše šanse ima Kejt Blajnšet za ulogu u najnovijem filmu Vudija Alena „Blue Jasmine„, iako mnogi šanse daju i Sandri Bulok (Gravitacija) i Emi Tompson (Spasavanje G. Benksa).

Na malom ekranu, Netfliksova serija „House of Cards“ mogla bi da osvoji Globus kao i kutlna „Čista hemija“ (Breaking Bad) koja je završena u septembru.

Najviše nominacija imaju „12 godina ropstva“ i „Američka prevara“ – po sedam svaki, dok „Nebraska“ ima pet.


„Kapetan Filips
“ gde Tom Henks igra kapetana teretnog broda koji napadaju somalijski pirati i „Gravitacija“ sa Bulokovom i Džordžom Klunijem kao astronautima imaju po četiri nominacije svaki.

Gravitacija

Za najbolji film nominovani su „12 godina ropstva“, „Kapetan Filips“, „Gravitacija“, „Philomena“ i „Rush“. Zanimljivo je da je Li Danijelsov „Batler“ izostavljen.

Nominovani za najbolju mušku ulogu u drami su Edžiofor, Henks, Idris Elba (Mandela: Long Walk To Freedom), Metju Mekonahi (Dallas Buyers Club) i Robert Redford (All is Lost).

Za najbolju glumicu u drami nominovane su: Tompsonova, Džudi Denč (Philomena), Kejt Vinslet (Labor Day), Blančet i Bulok.

Nominovani u kategoriji najbolji mjuzikl ili komedija su „Američka prevara“, „Ona“, „Inside Llewyn Davis“, „Nebraska“, „Vuk sa Vol strita“.

Kada je reč o stranim filmovima tu su pobednik Kanskog festivala „Blue is the Warmest Color“, iranski film „Prošlost“, italijaski „The Great Beauty“, danski „The Hunt“ i animirani japanski film „The Wind Rises“.


Režiseri koji se takmice za Zlatni globus su Alfonso Kuaron (Gravitacija), Dejvid O. Rasel (Američka prevara), Aleksandar Pejn (Nebraska), Pol Gringras (Kapetan Filips) i Mekvin za „12 godina ropstva“.

Nominovani za najbolju TV dramu su „Čista hemija“ (Breaking bad), „Downton Abbey“, „Dobra žena“, „House of Cards“ i „Masters of Sex“.


Izvor: B92

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.