Njujork tajms: Subotica destinacija koju morate posetiti

U članku, pod nazivom "52 mesta koja morate posetiti u 2014", Subotica se, zajedno sa srpskim vinom, našla na 42. poziciji.

Balkansko poluostrvo ima vinsku tradiciju koja datira stotinama godina unazad, ali ratovi i politički nemiri koji su tokom prošlog veka protutnjali tim regionom desetkovali su srpske vinograde, piše list.

"Pre desetak godina Srbija nije proizvodila gotovo nijedno vino koje zadovoljava međunarodne standarde. Ali, ova zemlja je brzo uspela da ostvari napredak, pa su tako mali proizvođači nedavno oživeli vinsku oblast Subotica-Horgoš, u blizini severne granice Srbije sa Mađarskom", navodi se u tekstu.

Upravo tamo, dodaje se dalje, Vinski put Palić privlači veliki broj domaćih turista koji provode dane u isprobavanju lokalnog 'kaberne sovinjona' u vinskim podrumima, u pijuckanju suvog stonog belog vina 'trijumf' u restoranu Bošcaffe i uživanju u velnes centru subotičkog hotela Galleria.

Od evropskih destinacija na listi se još našao hrvatski grad Varaždin, albanska obala, Roterdam, Frankfurt, Škotska, Jorkšir, švedski grad Umeo, švajcarsko ski centar Andermat, Atina, Beč, danski grad Helsinger, Vatikan i Island.

Grupa autora članka "Njujork tajmsa" izabrala je destinacije iz celog sveta koje preporučuje u 2014. godini, rukovodeći se kriterijumima kao što su kulturna baština, prirodne lepote, hrana, plaže i sport.

Izvor: Blic/ foto: Wikipedia/Vuković Ivan

Pogledajte još