Top 10: Filmovi sa najboljom muzikom

Najnoviju listu sa čak 60 najboljih saundtrek albuma objavio je britanski NME, a evo ko je zauzeo prvih deset pozicija:

(Ne zaboravite da nam u komentarima skrenetu pažnju na one filmove sa izvanrednom muzikom koje smo verovatno zaboravili.

10. Braća Bluz (The Blues Brothers, 1980)



Koga smo slušali: The Blues Brothers.

Zašto smo ih slušali: Ne samo zato što su Den Akrojd i Džon Beluši odali počast hitovima koje su u originalu izvodili Stivi Vinvud i Elvis Prisli, već su to činili rame uz rame sa Aretom Frenklin i Džejmsom Braunom.

9. Ulični psi (Reservoir Dogs, 1992.)

Koga smo slušali: Stealers Wheel

Zašto smo ih slušali: Zato što je pesma "Stuck In The Middle With You" širom sveta postala obavezan inventar studentske sobe, baš kao poster Če Gevare.

8. Paklena pomorandža (Clockwork Orange, 1971.)

Koga smo slušali: Wendy Carlos

Zašto smo je slušali: Zato što je jedina ona smela dovoljno da razori klasične kompozicije i da im u isto vreme da sasvim skladan novi život uz ovo remek delo Stenlija Kjubrika.

7. Blade Runner, 1992.



Koga smo slušali
: Vangelis

Zašto smo ga slušali: Zato što su njegovi mračni sintisajzeri savršeno upotpunili moćan klasik Ridlija Skota i zato što smo na objavljivanje zvaničnog albuma sa muzikom čekali ravno deset godina, pobijajući tako Desankinu umotvorinu da je sreća lepa samo dok se čeka.

6. Morski svet sa Stivom Zisuom (The Life Aquatic, 2004.)



Koga smo slušali:
Seu Jorge, Scott Walker, David Bowie

Zašto smo ih slušali: Zato jer su se na jednom mestu srele džezirane pop melodije i sanjivi indi rok, uz uvrnute i fantastične himne koje su znale da nađu pravu meru.

5. Garden State (2004.)

Koga smo slušali: Simon & Garfunkel, Iron And Wine, Nick Drake

Zašto smo ih slušali: Zato jer smo kroz muziku iz ovog filma tačno mogli da uočimo gde su inspiraciju pronalazili noviji bendovi kao što su Noah & The Whale ili Mumford and Sons, i sve to umotanu u nikad slađu akustičnu oblandu.

4. Rođene ubice (Natural Born Killers, 1994.)

Koga smo slušali: Nine Inch Nails, Cowboy Junkies, Bob Dylan

Zašo smo ih slušali: Zato jer legenda kaže da je Trent Reznor pogledao film više od pedeset puta kako bi odabrao prave pesme za saundtrek i bio je sasvim u pravu.

3. Trejnspoting (Trainspotting, 1996.)



Koga smo slušali:
Iggy Pop, Lou Reed, Underworld

Zašto smo ih slušali: Zato što je veoma teško zamisliti Juana Mekgregora kako trći niz ulicu bez "Lust For Life" pesme u pozadini, a da ne pominjemo celu paletu osećanja koju u nama bude "Born Slippy" i "Perfect Day".

2. Dazed And Confused 1993.)



Koga smo slušali:
Gitarske heroje kao što su Foghat, Lynyrd Skynyrd, ZZ Top, Ted Nugent, Kiss, Black Sabbath, Deep Purple...

Zašto smo ih slušali: Srednjoškolski klasik je u svoje temelje ugradio osnovne rok postulate, i tako igrao na sigurnu kartu nostalgije čineći da još jednom zažalimo za najlepšim periodom od kolevke pa do groba.

1. Twin Peaks: Fire Walk With Me, 1992.


Koga smo slušali:
Angelo Badalamenti

Zašto smo ga slušali: Kombinacija bučne lepote i zlokobnog džeza učinila je da se ovaj saundtrek useli u našu podsvest i to ne samo kao privremeni podstanar.

B92

Pogledajte još