Ponovo ide voz Kraljevo – Jagodina

0

Redovni putnički saobraćaj na pruzi Kraljevo-Kruševac-Stalać-Jagodina od ponedeljka, 13. januara, biće ponovo biti uspostavljen, nakon osam godina.

Naime, vozovi osam godina nisu saobraćali zbog stanja železničke infrastrukture.

Pošto su pre pet dana stvoreni tehnički uslovi i pruga Kruševac – Stalać osposobljena za saobraćaj vozova na toj relaciji, stručne službe srpskih železnica usaglasile su red vožnje sa lokalnim samoupravama u regionu, prilagodivši vreme polaska potrebama žitelja tog kraja, pre svega, đaka, studenata i zaposlenih, saopštile su Železnice Srbije.

Red vožnje je napravljen tako da voz staje u gotovo svim stanicama na relaciji Kraljevo-Kruševac-Stalać-Paraćin-Jagodina, izuzev u mestima Mrzenica, Makrešane, Čitluk, Globoder, Donja Počekovina, Trstenički Odžaci i Vraneši.

Organizacija saobraćaja putničkih vozova napravljena je tako da se sa jednom dizel-motornom garniturom ostvari najveći broj polazaka, sa najboljim saobraćajnim vezama za dalji nastavak putovanja železnicom.

Na toj deonici saobraćaće novi dizel-motorni voz ruske proizvodnje i to na pravcima: Kraljevo – Jagodina – Kraljevo, Kraljevo – Paraćin, Kruševac – Stalać, Paraćin – Kruševac i Stalać – Kraljevo.

Prvi jutarnji polazak voza iz Kraljeva je u 4.35 sati, u Kruševcu je u 6.33 sati, Stalaću u 7.06 sati, Paraćinu 7.33 sati, a u Jagodinu, po redu vožnje, stiže u 8.01 sati.

U popodnevnim satima voz iz Kraljeva kreće u 14.28 sati i saobraća do Paraćina, gde, prema redu vožnje, stiže u 17.25 sati.

Mogućnost da putovanje iz Kraljeva ka Kruševcu, Stalaću i Paraćinu nastave ovim vozom imaće i putnici koji stižu u Kraljevo lokalnim vozovima iz Kragujevca, Kosovske Mitrovice Sever i Požege.

Pored ta dva polaska, Kruševljani imaju još jedan voz i to samo do Stalaća, sa polaskom iz Kruševca u 18.55 sati i dolaskom u Stalać u 19.27 sati.

Iz Jagodine voz kreće u 8.28 sati, a u Kraljevo stiže u 11.57 sati.

Polazak iz Paraćina je u 17.40 sati, preko Stalaća do Kruševca, a iz Stalaća u 19.50 sati, preko Kruševca do Kraljeva gde treba da stigne u 22.20 sati.

Red vožnje svih tih vozova napravljen je tako da putnici, uz presedanje u Stalaću, mogu da nastave dalje putovanje do Niša u 7.29 sati, u 17.12 i u 19.30 i do Beograda u 17.11 sati.

Takođe, putnici iz Niša koji u 9.08 sati stižu vozom u Stalać moći će da u 9.27 sati nastave putovanje do Kruševca i Kraljeva, dok će putnici koji iz Beograda vozom stižu u Stalać u 19.30 sati moći da nastave putovanje vozom iz Stalaća već u 19.50 sati do Kruševca i Kraljeva.

Cene železničkog prevoza su, kako je saopšteno, znatno niže od autobuskog, pa tako vozna karta u jednom pravcu na relaciji Kraljevo-Jagodina košta 392 dinara, a povratno putovanje 628 dinara.

Uz SRB PLUS legitimaciju, koju izdaju „Železnice Srbije“, karta na toj relaciji jeftinija je 30 odsto, a može se kupiti i mesečna pretplatna karta po ceni od 6.586 dinara za odrasle i 4.704 dinara za đake.

Kako je saopšteno, uz ponudu „Srbija Fleksipasa“, koja omogućava 10 dana putovanja u okviru jednog meseca, za mlade do 26 godina karta košta 1.500 dinara, za odrasle 3.000 dinara, dok stariji od 60 godina kartu plaćaju 2.000 dinara.

Pruga Kraljevo – Kruševac – Stalać prepravljena je između 1956. i 1961. godine od pruge uzanog koloseka u prugu sa standardnim, normalnim kolosekom.

Pruga je duga oko 71 kilometar, sa 23 stanice na ovom pravcu, od kojih su najznačajnije Kruševac, Trstenik i Vrnjačka Banja.

Kako je saopšteno, pruga između Kruševca i Stalaća projektovana je za brzinu od 60 kilometara na sat, a između Kruševca i Kraljeva za 100 kilometara na sat.

Glavna opravka stanice Kruševac obavljena je između 1987. i 1989. godine, ali je zbog otežanih uslova poslovanja tokom 90-ih godina izostao remont pruge do Stalaća.

Zbog lošeg stanja infrastrukture pruga je zatvorena za saobraćaj 1. novembra 2005. godine.

Radovi na ojačavanju koloseka polovnim šinama između Stalaća i naselja Dedinje, u predgrađu Kruševca, obavljeni su tokom 2006. i 2007. godine.

Pruga je delimično tada remontovana za brzinu od 60 kilometara na sat, ali radovi nisu bili završeni, pa je brzina vozova bila ograničena na 30 kilometara na čas.

Nakon toga je uspostavljen teretni železnički saobraćaj na toj relaciji, radi zadovoljenja potreba kruševačke privrede, ali putnički saobraćaj nije bio uspostavljen.

Stručne službe obavile su tehničke preglede pojedinih deonica i kontrolu pruge Stalać – Kruševac – Kraljevo i predložile uspostavljanje i putničkog saobraćaja na toj relaciji, uz smanjene brzine vozova na pojedinim delovima i poseban režim saobraćaja na pojedinim putnim prelazima.

Za sledeću godinu planiran je remont pruge između Stalaća i Kruševca, a on će početi najverovatnije krajem marta ili početkom aprila, odnosno čim se steknu odgovarajući vremenski uslovi, jer su za pojedine radove na koloseku, poput zavarivanja šina, neophodne toplije vremenske prilike.

Radovi će trajati oko dva i po meseca i izvodiće ih radnici srpskih železnica, a u nabavku materijala železnica će uložiti oko 60.000 evra.

Kada sredinom 2014. godine bude završena prva faza remonta pruge Stalać – Kruševac, vozovi će moći da saobraćaju između Kruševca i Stalaća brzinom od 50 kilometara na sat.

U toj, prvoj fazi, pored građevinskih radova, obaviće se i zavarivanje šina, regulisanje koloseka, obeležavanje i ugradnja svih pružnih oznaka, uređenje kosina i čišćenje kanala, a po završetku prve faze remonta, na pojedinim deonicama bi ostale lagane vožnje.

U okviru druge faze remonta pruge, nakon koje bi bile ukinute lagane vožnje na čitavoj deonici, a vozovi saobraćali brzinom od 60 kilometara na sat, predviđena je i sanacija mosta na izlazu iz Stalaća.

Pošto je reč o velikoj investiciji, ona će biti realizovana u narednom periodu, ali još nije preciziran početak radova.

Izvor: B92

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.