Zamislite život bez kablova: Naučnici pretvaraju Teslin san u javu

Istraživači Djuk univerziteta su uspeli da bežično prenesu energiju pomoću niskofrekventnih magnetnih polja.

Naučni proboj su napravili istraživači sa Djukove Prat škole za inženjere, koji su uspeli pomoću "metamaterijala" da stvore supersočivo koje uspeva da koncentriše magnetno polje. To supersočivo je u stanju da prebaci energiju sa jednog kalema na drugi, koje je udaljeno 30 centimetara, i da u njemu indukuje struju.

"Ovo je prvi put da je na siguran način prenesena struja sa jednog mesta na drugi, gde je razdaljina bežičnog prenosa daleko veća od veličine prijemnika i emitera"
, rekao je Jaroslav Urzumov, asistent za električni i kompjuterski inženjering na Djuk univerzitetu.

"To je bitno pošto ako bi ova tehnologija mogla da postane deo svakodnevice, mora da se prilagodi dimenzijama koja diktira "džepna elektronika", naveo je Urzumov.

Profesor Urzumov objašnjava da inače elektromagnet veličine 1,5 centimetra ne može da "dobaci" struju ni pet centimetara. Ali uz pomoć supersočiva, magnetno polje tako usmerava struju da je moguće da prenese struju skoro jednu stopu (30 centimetara) i to dovoljno snažnu da u indukuje struju u kalemu koji je prima.

Nije ovo prvi uspešni prenos energije. Ali je napredak u tome što daljina prevazilazi veličine kalema sa strujom. Profesor Jaroslav da je bitno da se maksimalno smanji veličina prenosnika, a poveća daljina zbog praktične i upotrebne strane ovog eksperimenta. Ako bi se stalno povećavala veličina kalema da bi se prenelo više struje, u jednom trenutku bi to postalo nepraktično pa čak i nemoguće.

Ono čemu se nadaju naučnici jeste da će jednom uspeti da naprave takav prenosni sistem koji bi omogućio da se uređaji pune sa bilo koje udaljenosti.

"Nije samo poenta da se uređaji pune bez pomoći kabla. Trebalo bi da to bude moguće sa bilo koje udaljenosti bilo gde. Mi želimo da se rešimo bilo kakvih ograničenja, ne samo žica", rekao je Urzumov.

Dugačak je put iz laboratorije do potrošača, ali u skorijoj budućnosti možemo videti da se san Nikole Tesle da energiju čovek prenosi na velike razdaljine konačno ostvari.

To bi za običnog čoveka značilo da će nestati svi ti dosadni kablovi o koje se saplećemo u kući, i da je prazna baterija telefona stvar prošlost.

Izvor: Blic

Foto: Djuk univerzitet

Pogledajte još