Iz regiona od Srbije traže imovinu, a srpskim građanima ne vraćaju nasledstva

U Agenciji za restituciju Srbije do sada je primljeno 70 zahteva iz Hrvatske, 28 iz Makedonije, 26 iz BiH, 19 iz Crne Gore i 15 iz Slovenije.

"Državljani bivših SFRJ republika imaju pravo na vraćanje imovine pod uslovom reciprociteta. Ako je bivša republika zakonom uredila vraćanje imovine, njeni državljani imaju pravo na vraćanje nepokretnosti u Srbiji samo ako je našim državljanima priznato isto pravo u toj državi",
rečeno je u Agenciji za restituciju "Večernjim novostima".

Iz Agencije za restituciju navode da, ako bivša republika SFRJ nije uređivala vraćanje imovine, smatra se da postoji reciprocitet onda ako srpski državljanin tamo može da stekne pravo svojine i nasledi nepokretnosti.

Pravo da ponovo dođu do svog nasledtva u Srbiji imaju i državljani BiH, jer mada BiH još nije donela zakon o restituciji, Srbija sa njom ima reciprocitet.

Do svoje dedovine srpski građani ne mogu da dođu u Hrvatskoj i Makedoniji, pa shodno tome ni njihovi državljani ne mogu da dobiju nekretnine u Srbiji.

Makedonci su zakonom regulisali da oduzetu imovinu mogu da dobiju nazad samo njihovi državljani, a u slučaju Hrvatske, s obzirom da nije potpisala sa Srbijom sporazum, tamošnji organi odbijaju srpske građane.

Agencija za restitucije Srbije odbila je sve hrvatske i makedonske zahteve, a Ministarstvo finansija, kao drugostepeni organ, potvrdilo je ovakve odluke.

U Crnoj Gori, srpski državljani mogu da ostvare pravo na vraćanje imovine, pa samim tim i Crnogorci imaju to pravo u Srbiji.

Za Sloveniju reciprocitet još nije utvrđen, ali se očekuje da će dve države ovo uskoro pozitivno rešiti.

Izvor: Blic

Pogledajte još